Usva beroept zich op inclusiviteitsbeleid en zet streep door voorstelling ‘Waiting for Godot’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Studententheatergezelschap GUTS mag in maart de voorstelling ‘Waiting for Godot’ niet opvoeren in cultureel studentencentrum Usva. Een aantal weken voor de voorstelling heeft de Usva er vanwege inclusiviteitsbeleid een streep door gezet. Daarover bericht de Ukrant.

Dat het stuk niet gespeeld mag worden is omdat de auditie voor vijf mannenrollen alleen open stond voor mannen. Volgens de Usva staat de auditieoproep daarmee haaks op het diversiteitsbeleid van de universiteit. Het probleem is echter dat voor de rollen geen vrouwen gescout mogen worden. Het stuk ‘Waiting for Godot’ is geschreven door Samuel Beckett. Kort voor zijn overlijden, in december 1989, liet hij in een clausule vastleggen dat iedereen die zijn stukken wil opvoeren, dit precies volgens zijn aanwijzingen moet doen. Zo staat beschreven wie de rollen mogen spelen: alleen mannen. Wie zich daar niet aan houdt kan rekenen op rechterlijke vervolging door de stichting die Beckett’s rechten beheert.

Voor de acteurrollen werd alleen gezocht naar mannen
GUTS is in november gestart met de voorbereidingen om het stuk in maart te kunnen spelen. Daar ging een traject aan vooraf waarbij de leden mochten bepalen welk theaterstuk men op de planken zou gaan brengen. Een meerderheid stemde op ‘Waiting for Godot’, waarna in november de auditie-oproep volgde. De rol van acteur stond alleen open voor mannen, voor de crew zocht men zowel mannen als vrouwen.

“Wij zijn hier principieel op tegen”
Het theatergezelschap baalt dat een maand voor de voorstellingen een streep door de optredens wordt gezet. Het bestuur van de Usva laat aan de Ukrant weten dat men er pas twee weken geleden achter kwam dat de auditie alleen voor mannen was. Voorzitter Fay Sterken van het bestuur: “Toen kregen we de subsidieaanvraag en hebben we wat onderzoek gedaan naar het project. Dat was het moment dat het bestuur erachter kwam dat GUTS de ‘mannen-clausule’ heeft ondertekend. Dat was voor ons echt een shock. Daar zijn wij principieel op tegen.” GUTS verdedigt zich door te zeggen dat de crew het stuk maakt, en dat deze samenstelling van deze groep erg divers is. Toch is het bestuur van de Usva onvermurwbaar. GUTS is nu op zoek naar een nieuwe locatie waar ze hun stuk alsnog kunnen opvoeren.

‘Waiting for Godot’
‘Waiting for Godot’ is een absurd toneelstuk in twee bedrijven van de Ierse schrijver Samuel Beckett, waarin twee zwervers, Vladimir en Estragon, tevergeefs wachten op een zekere Godot, een persoon die nooit zal komen. Tijdens het wachten voeren ze bizarre conversaties en maken ze kennis met de rijke Pozzo en diens knecht Lucky. Het stuk werd aanvankelijk in het Frans geschreven en werd later vertaald naar het Engels. Na niet zulke goede kritieken in het begin is het stuk later uitgegroeid naar een klassieker en wordt het gezien als één van de invloedrijkste toneelstukken van de twintigste eeuw.