Tweede Kamer steunt plan minister om kinderhartcentrum Groningen open te houden

nieuws
Foto: still uit video / UMCG

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan van minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid om de kinderhartchirurgie te concentreren in Groningen en Rotterdam. Dat bleek woensdagavond.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lieten weten de minister te gaan steunen. Bij de oppositie klonk er gemor. De partijen steunen het besluit om juist Groningen open te houden, maar men vindt dat de minister beter voor drie centra had kunnen kiezen, of om zelfs alle vier open te houden. Alleen de fractie Den Haan vindt dat Groningen wel gesloten kan worden, want, zo stelt Liane den Haan, is het Noorden een krimpregio en wonen er meer mensen in de Randstad.

Dat er niet voor gekozen wordt om drie centra te openen is omdat de minister de zorg wil concentreren. Er zijn veel zeldzame hartafwijkingen waarbij het belangrijk is dat chirurgen hier veel ervaring mee op doen. Door alle operaties in twee ziekenhuizen te concentreren, komen de specialisten meer afwijkende casussen tegen, waardoor de expertise groeit. Aan het besluit ging twintig jaar soebatten vooraf. Tijdens het debat werd duidelijk dat men hoopt dat de andere ziekenhuizen die nu hun afdelingen moeten sluiten, Utrecht en Leiden, de strijdbijl begraven. De discussie nog langer voeren maakt patiënten onzeker.