Treinen Arriva in Groningen rijden ondanks staking

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Ondanks de staking die vakbonden FNV, CNV en VVMC voor vrijdag hebben aangekondigd in het regionale openbaar vervoer, rijden de treinen in Groningen gewoon volgens de dienstregeling. Dat maakte Arriva vrijdagochtend bekend.

Ook de buurtbussen, opstappers en lijntaxi’s van Arriva rijden volgens de dienstregeling. Verder rijdt de snelbus tussen Groningen en Leer wel en ook de nachttrein van Arriva tussen Groningen en Schiphol gaat vannacht gewoon onderweg.

De inzet van treinen is afhankelijk van de vakbond waar een Arriva-medewerker lid van is. In Noord-Nederland staken de leden van vakbond VVMC niet mee en de bond beperkt haar actie van vrijdag tot standplaatsen in het oosten van het land. Verreweg de meeste machinisten en stewards in Groningen en Friesland zijn lid van deze vakbond. Leden van FNV en CNV zijn vrijwel niet vertegenwoordigd in de twee noordelijkste provincies, dus zijn er weinig tot geen problemen met de personele bezetting bij de vervoerder.

De personeelsleden van Arriva uit Noord-Nederland die het werk vrijdag wel neerleggen, eisen een betere cao voor het Multimodaal vervoer. Dat is een andere cao dan die van bijvoorbeeld de buschauffeurs of NS-machinisten. De Arriva-machinisten en stewards willen tien procent loonsverhoging en regelingen om de werkdruk te verminderen. De onderhandelingen lijken echter muurvast te zitten, want VVMC-voorzitter Wim Eilert laat donderdagmiddag weten dat Arriva niet meer met de vakbond wil praten.

Naast een (klein) deel van het noordelijke Arriva-personeel leggen ook de buschauffeurs van Qbuzz en Arriva vrijdag het werk neer. Vakbonden FNV en CNV hebben hun leden opgeroepen om te staken. Welke gevolgen dit heeft voor reizigers, is nog niet duidelijk.Qbuzz laat weten nog niet te kunnen zeggen hoeveel bussen gaan uitvallen, maar adviseert reizigers wel om alternatief vervoer te zoeken. Tijdens de afgelopen stakingsdag (woensdag) viel zo’n driekwart van alle bussen uit en de verwachting is dat dat nu ook gaat gebeuren.