Tampons en maandverband voortaan gratis op Rijksuniversiteit

nieuws
foto: Bob de Vries

Tampons en maandverband kunnen voortaan gratis verkregen worden op de Rijksuniversiteit. Een proef met het verstrekken van gratis menstruatieproducten wordt omgezet naar RUG-breed beleid. Dat meldt de UKrant dinsdag.

Vorig jaar stelde Lijst Calimero voor om op alle faculteiten gratis menstruatieproducten aan te bieden. Het College van Bestuur ging daar aanvankelijk niet in mee omdat men vond dat het niet hoorde bij de zorgplicht van een universiteit. Daarnaast zou het een precedent scheppen voor het verstrekken van andere producten. Wel kregen faculteiten de toestemming om uit eigen beweging menstruatieproducten aan te bieden. Vorig jaar zomer volgde er een actie van studenten waarbij aan meer faculteiten gevraagd werd om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Een evaluatie is nu aanleiding om het beleid op de gehele universiteit in te voeren. Wel wordt gesteld dat de bakjes met producten niet of nauwelijks worden aangevuld door studenten, terwijl dit wel het doel was. Daarvan zegt de RUG nu dat het geen onoverkomelijke kosten met zich meebrengt. Er wordt voorgesteld om de inkoop centraal te gaan regelen en dit via de facilitaie organisatie te laten verlopen.