Statenfracties PvdA en CU willen automatische compensatie voor abonnementhouders tijdens OV-staking

nieuws

De Groningse Statenfracties van de ChristenUnie en de PvdA vinden dat alle reizigers met een bus- of treinabonnement automatisch compensatie moeten krijgen als hun bus of trein niet rijdt door stakingen.

De twee Statenfracties vinden het onrechtvaardig dat reizigers met een OV-abonnement wel moeten betalen, terwijl ze geen trein of bus kunnen pakken. De partijen willen dat deze reizigers automatisch gecompenseerd worden, zodat ze niet zelf geld terug hoeven te vragen bij de vervoerders.

“Je moet je voorstellen dat sommige mensen honderden euro’s per jaar betalen voor het OV-abonnement van hun kind of kinderen, maar deze week toch vijf dagen hun kinderen met de auto naar school brengen en weer ophalen”, aldus ChristenUnie-Statenlid Fredric Geijtenbeek. “Ik betwijfel hoeveel mensen weten dat ze geld terug kunnen krijgen en ook dan ook nog zin hebben om online een restitutieformulier in te vullen.”

Directe compensatie op abonnementskosten

De provincie betaalt de vervoerders niet voor ritten die door stakingen niet gereden worden. Het geld dat van vervoerders wordt ingehouden tijdens de staking, zou volgens de fractie daarom ingezet moeten worden om de reizigers te compenseren. Daar zijn volgens Geijtenbeek meerdere manieren voor, maar zou het eenvoudigst werken door reizigers eenmalig een kleine korting te geven bij het verlengen van een OV-abonnement. Zo blijft het  volgens de twee fracties aantrekkelijk om een abonnement aan te schaffen en zorgt ervoor dat het gekorte geld alsnog bij de vervoerders terechtkomt. Die kunnen dat geld dan ook gebruiken om de lonen en werkdruk van chauffeurs te verbeteren.

Gesprek met chauffeurs en machinisten

De twee fracties willen komende woensdag in gesprek met de stakende chauffeurs en machinisten tijdens een protestactie bij het provinciehuis: “Het is goed om morgen met hen in gesprek te kunnen gaan”, besluit PvdA-Statenlid Pascal Roemers. “Het is in ieders belang dat Groningen een betrouwbaar OV-netwerk heeft waar het prettig werken is.”