Scholierenverkiezingen van start: “Tieners kunnen stemmen op partijen die meedoen aan de échte verkiezingen”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Op zo’n honderd scholen kan vanaf maandag gestemd worden voor de Scholierenverkiezingen. Scholieren en mbo-studenten kunnen stemmen op politieke partijen die ook meedoen aan de échte Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart.

De verkiezingen worden georganiseerd door ProDemos. Dit doen zij voor de 29ste keer. De uitslag van de verkiezingen is een goede graadmeter hoe de provinciale politiek eruit zou zien wanneer jongeren het voor het zeggen zouden hebben. “De Scholierenverkiezingen zijn een toegankelijke manier waarop jongeren betrokken worden bij de verkiezingen en het stemproces ontdekken”, laat ProDemos weten. “Naast dat de jongeren hun stem mogen uitbrengen, worden de Scholierenverkiezingen ook onder hun leiding georganiseerd. Zo bemensen zij doorgaans het ‘stembureau’: ze nemen stempassen in ontvangst, reiken stembiljetten uit en zien erop toe dat alles netjes en eerlijk verloopt. Aan het eind tellen ze alle stemmen en maken een proces-verbaal op.”

Tot op heden hebben 95 scholen en mbo-instellingen zich aangemeld waardoor ruim 30.000 scholieren en studenten de mogelijkheid hebben om hun stem uit te brengen. De verkiezingen vinden plaats tot en met dinsdag 14 maart 2023. Scholen kunnen tot 14 maart hun uitslagen doorgeven, waarna het resultaat in de namiddag wordt gepresenteerd vanuit het Provinciehuis in Overijssel.