Rutte: ‘Conclusies enquêtecommissie komen hard binnen, nu recht doen aan Groningers’

nieuws

“De conclusies van de parlementaire enquêtecommissie zijn hard en pijnlijk.” Dat is volgens premier Mark Rutte de kern van het rapport wat de aardbevingscommissie voor Groningen vrijdagmiddag naar buiten heeft gebracht.

“Het komt hard binnen, ook bij mijn persoonlijk. Het leek in de jaren vijftig heel mooi, de ontdekking van het Groningse aardgas. Maar het eindigde voor Groningers in een nachtmerrie”, concludeer Rutte in zijn eerste reactie.

Volgens Rutte maakt het rapport duidelijk dat er ‘werk aan de winkel is’, maar veel inhoudelijk laat de premier nog niet weten. “Het is van belang dat het Kabinet recht doet aan de Groningers. Maar we hebben tijd nodig om met een goede, inhoudelijke reactie te komen. En daar is tijd voor nodig. Ik vraag daarom begrip voor het niet ingaan op alle vragen. Ik weet dat dat bij Groninger hol in de oren klinkt, maar ik zeg erbij dat we van ver moeten komen om het vertrouwen te herstellen.”

De voorman van het kabinet moest ook zelf met het water voor de dokter bij de commissie. In het rapport bleef ook de rol van Rutte niet onopgemerkt. Rutte wilde daar zelf echter nog niet op ingaan voordat hij het hele rapport heeft gelezen. Een inhoudelijke reactie over zijn rol binnen de bevingsproblematiek is dan ook niet te verwachten voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart.