Ring-Zuid: ‘Piepschuimbrand levert geen vertraging op voor zuidelijke ringweg’

Het verlies van de piepschuim blokken, die zondagmiddag verloren gingen bij een grote brand op een opslagterrein aan de Boerhavelaan, gaat geen vertraging opleveren voor de bouw van de nieuwe zuidelijke ringweg. Dat liet Aanpak Ring-Zuid maandagmiddag weten. Wel zorgde de brand voor een financiële strop voor één van de aannemers van het bouwproject.

De brand, die zondagmiddag vijftienhonderd kubieke meter aan piepschuim deed smelten, heeft volgens ‘Ring-Zuid’ geen gevolgen voor de planning van het project. “De voorraad eps-blokken was genoeg voor meerdere jaren”, aldus de projectorganisatie. “Er zijn nog voldoende blokken over voor de werkzaamheden in de komende maanden, met name aan de westelijke ringweg. De aannemer gaat de blokken die zijn vergaan wel onmiddellijk opnieuw bestellen.”

De brand zorgde volgens ARZ wel voor een financiële strop voor één van de aannemers achter het ringweg-project. Deze aannemer is zondagavond direct begonnen met het opruimen van het terrein. Dat moet ook, want het schuim waarmee is geblust bevat PFAS. Dat is een schadelijke stof met verschillende gezondheidsrisico’s. Daarom is het schuim direct afgegraven en afgevoerd naar een afvalwerkingsbedrijf. Ook het bluswater wordt daarom uit een nabijgelegen vijver gepompt, zodat dit op  speciale wijze kan worden afgevoerd.

De vijftienhonderd kuub ‘piepschuimblokken’ die zondagmiddag afbrandde, veroorzaakte dikke zwarte rookwolken die in een groot deel van de stad waren te zien. Na ongeveer drie kwartier blussen kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven. De politie hield kort na de brand twee jongens (15 en 16 jaar) aan voor brandstichting.