Realisatie nieuw skatepark in Haren gaat nog even duren: “Maar het wordt heel mooi”

nieuws
foto: Tom de Vries / Flickr.com Creative Commons license

Het is dit jaar vier geleden dat de oude skatebaan bij de Mikkelhorst in Haren werd afgebroken. Volgens wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport laat een nieuw skatepark nog zeker een jaar op zich wachten.

Jongman reageerde daarmee op vragen van fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD. Jacobs-Setz: “Wij vragen ons af of het aanleggen van een nieuw skatepark vijf jaar moet duren. In 2019 werd de baan aan de Klaverlaan ontmanteld. De oude baan trok veel hangjongeren aan maar door de verpaupering was het een gevaarlijke plek geworden. Maar ondertussen zijn er vier jaar verder en is er nog niets nieuws gerealiseerd. Het zou ons een lief ding zijn als onze jeugd daar, op die plek, kan genieten van een mooie skatebaan.”

Wethouder Inge Jongman: “Proces zo goed mogelijk vorm proberen te geven”
Wethouder Jongman: “Alle kinderen in de gemeente zijn ons lief. Dat geldt ook voor de kinderen in Haren. U geeft terecht aan dat de oude baan vanwege veiligheidsredenen ontmanteld is. Daarna kregen we te maken met de coronacrisis, waardoor we minder effectief hebben kunnen werken, dan eigenlijk gewenst was. De afgelopen jaren hebben we het participatieproject De Groene Parel opgezet, waarbij inwoners zelf met voorstellen konden komen om hun woonomgeving te verrijken. Daarbij bleek dat een deel van de inwoners enthousiast was, maar anderen wilden het ook niet. We hebben het proces zo goed mogelijk vorm proberen te geven. Daarbij is er geld beschikbaar gesteld om het tot uitvoer te brengen.”

“We zien geen mogelijkheden om het proces te versnellen”
Jongman vertelt verder: “De afgelopen maanden hebben we veel vooruitgang geboekt. Er ligt een ontwerp. Dat het nu toch nog wel wat tijd kost heeft te maken met een vergunningsaanvraag, maar ook dat de materialen die we gaan gebruiken een veel langere levertijd hebben. Daarnaast vinden we in dit proces de participatie heel belangrijk. Daarom hebben we contact met Urban Sports Groningen. We vinden het heel belangrijk om iedereen hier zo goed mogelijk bij proberen te betrekken. Het proces versnellen, zoals u vraagt, daar zien wij geen mogelijkheid toe.”

Ietje Jacobs-Setz: “Dat er nog volop gesprekken worden gevoerd betekent dit dat de skatebaan ook nog ingeruild kan worden voor een klimwand?”
Jacobs-Setz: “Er lag op deze plek al een skatebaan. Er gaat nu iets meer komen. Is er daarom een vergunning voor nodig? En dat de gesprekken nog volop gevoerd worden met betrokkenen. Betekent dit ook dat er ook nog heel iets anders kan gaan komen, bijvoorbeeld een klimwand om maar even een zijstraat te noemen?” Jongman: “Ik denk dat de ideeën heel duidelijk zijn van wat men daar wil. Het is alleen nog even de vraag hoe en wet, en dit moet in goed overleg gaan. Het is een wens vanuit de jongeren, zodat zij daar straks lekker kunnen bewegen en hun ding kunnen doen. Dat gaat in goed overleg. Ik ben niet bang dat men tijdens het proces ineens van kleur verschiet. Het kost even wat tijd, maar het wordt heel mooi.”