PvdA wil onderzoek doen of bruine kroegen in Groningen ook beschermd kunnen worden

nieuws
Foto: ingezonden / OOG Tv

De fractie van de PvdA in de gemeente wil onderzoek doen of bruine kroegen in Groningen ook beschermd kunnen worden. De partij wil de komende tijd met kroegeigenaren in gesprek.

Aanleiding voor het onderzoek is een artikel van OOG Tv. In Amsterdam pleit de fractievoorzitter van de PvdA om bruine kroegen een gemeentelijke monumentenstatus te geven. In Amsterdam worden bruine kroegen verdrongen door sapjesbars en dure restaurants. De fractievoorzitter aldaar is bang dat geld langzamerhand de identiteit van de stad gaat bepalen, en dat dit voorkomen moet worden.

Afgelopen decennia diverse bruine kroegen uit Groningen verdwenen
Ook in Groningen staat de bruine kroeg onder druk. De afgelopen decennia zijn verschillende zaken verdwenen. Kroegeigenaren in Groningen zien een beschermde status wel zitten. Dat er zaken verdwijnen komt volgens hen door regelgeving waardoor het steeds lastiger wordt gemaakt om succesvol ondernemer te zijn. Daarbij wordt er gewezen naar bijvoorbeeld het rookverbod. Maar ook pandjesbazen zitten de bruine kroegen regelmatig dwars. Zonde, zo vindt men, omdat de bruine kroeg als de lijm van de samenleving wordt gezien.

Els van der Weele (PvdA): “De bruine kroeg is een mooie en veilige plek”
Els van der Weele is fractievoorzitter van de PvdA in Groningen: “Ik vind het een heel charmant idee. Daarbij vragen wij ons wel af of een monumentenstatus de oplossing is, en of dit technisch mogelijk is. Maar er valt veel voor te zeggen om in actie te komen. De bruine kroeg is een mooie plek, een veilige plek, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar er altijd iemand is waar je een gesprek mee aan kunt knopen. Het is een plek in de wijk die voor sociale verbinding zorgt. Plekken die we in deze tijd zo hard nodig hebben.”

Tekst gaat verder onder de foto:


De oude Amicitia aan het Boterdiep, waarbij deze foto is gemaakt in 2013. Korte tijd later zorgde een pandjesbaas er voor dat de kroeg moest vertrekken. Foto: Erick Bakker

“Het is veilig en iedereen is er welkom”
Van der Weele: “Je ziet een opkomst van andere vormen van horeca die hip en happening zijn. Daar is helemaal niks mis mee, want ook zij bedienen een publiek. Alleen hebben ze een andere sfeer en een andere uitstraling. De bruine kroeg is onderdeel van onze cultuur. Het is kneuterig, veilig en iedereen is er welkom. Je hebt het over een mooi concept in deze gaat. We leven in een samenleving waar veel mensen voor zichzelf gaan, waarbij mensen verpieteren thuis en waarbij er veel eenzaamheid is. Zo’n plek als een bruine kroeg kan dan heel fijn zijn. Het behouden is dan ook een groot goed.”

“Hoe kunnen we ondernemers sterk in hun schoenen laten staan?”
“Tegen het principe van pandjesbazen kun je ageren. Daarom zijn wij als fractie ook heel benieuwd naar de uitwerking van het gemeentelijk vastgoedontwikkelbedrijf. Want wat is nu het beste instrument dat je kunt gebruiken om iets te behouden? En dan heb ik het in dit verband niet alleen over de bruine kroeg, maar over meerdere functies. Hoe kunnen we ondernemers sterk in hun schoenen laten staan, zodat niet het recht van de sterkste geldt?”

“We willen in gesprek met de kroegeigenaren”
De fractievoorzitter geeft aan dat ze met het onderwerp aan de slag wil gaan: “Wij willen een onderzoek op gaan starten. We gaan contact zoeken met de kroegeigenaren. Hoe staat het er voor? Hoe is de situatie? Hoe kijken ze naar hun toekomst? Afhankelijk daarvan willen we actie ondernemen, en willen we gaan bekijken wat we voor het behoud van de bruine kroeg kunnen doen. Vanzelfsprekend zal ik ook contact gaan zoeken met mijn collega in Amsterdam om te vragen hoe ze daar de zaken denken te kunnen gaan regelen.”

Amrut Sijbolts (Stadspartij 100% voor Groningen): “Bruine kroeg is de hoeksteen van de samenleving”
Van der Weele staat niet alleen. Fractievoorzitter Amrut Sijbolts van Stadspartij 100% voor Groningen sluit zich graag aan bij de PvdA: “Wij zien dat de bruine kroeg een belangrijke functie heeft. Het is de hoeksteen van de samenleving. Hoe ze het in Amsterdam aanpakken is een manier, maar wij zien ook wel iets in het voorstel om eerst in gesprek te gaan met de horeca. Om te horen wat er speelt en leeft.”

“We zullen goed moeten kijken wat nodig is om de bruine kroeg in stand te houden”
Sijbolts vertelt verder: “Veel panden zijn in bezit van vastgoedeigenaren. Dat is niet altijd negatief, want er zijn voorbeelden van hele goede pandjesbazen. Maar je zult moeten kijken welke ruimte er is, en wat wenselijk is. Belangrijk is dat de functie van een bruine kroeg voor een buurt en dorp behouden blijft. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, en waar er goede gesprekken gevoerd kunnen worden. Een koffiebar trekt een hele andere doelgroep. Net zoals een sapjesbar. Ze zijn allemaal nodig, en ze hebben allemaal een functie. Om die reden zullen we goed moeten kijken wat er nodig is om de bruine kroeg in stand te houden. Dus ik ga graag samen met de PvdA aan de slag. Samen kom je verder dan alleen.”