Politie waarschuwt boeren voor GPS-dieven

nieuws
Foto via Politie.nl

De politie waarschuwt boeren en loonwerkers om de komende periode goed alert te zijn. Dieven hebben het namelijk voorzien op de dure GPS-systemen die vaak in tractoren zijn geïnstalleerd.

“Met het langer worden van de dagen start ook de drukke akkerbouwperiode”, schrijft de politie. “Dit betekent dat het drukker wordt op en rond de akkers. Met tractoren en wagens, maar ook met dieven. Want met de start van het groeiseizoen neemt ook het aantal diefstallen van kostbare GPS-systemen toe. Systemen die nu juist zo nodig zijn om het land goed te bewerken.”

“Dieven bezoeken vaak meerdere akkerbouwbedrijven”
De politie geeft aan dat de diefstallen vooral in de nachtelijke uren plaatsvinden, waarbij dieven inbreken in schuren waar de tractoren staan gestald. “Ze nemen soms meerdere GPS-systemen per bedrijf mee. Het vermoeden bestaat dat de dieven in groepsverband optreden. Ze duiken op verschillende plekken in het buitengebied op waar ze meerdere akkerbouwbedrijven bezoeken. De GPS-systemen zijn kostbaar. Vorig jaar liep het totale schadebedrag op tot meer dan 1,7 miljoen euro. De systemen zijn ook onmisbaar. Zonder goed werkende GPS kan de boer zijn werk niet goed doen.”

Goede verlichting, beveiligingscamera’s en een stil alarm
Boeren en loonwerkers wordt aangeraden om de systemen uit de voertuigen te halen en ze op te bergen in huis of in een kluis. Ook wordt geadviseerd om een niet afneembare sticker op het apparaat te plakken. Tot slot is het volgens de politie slim om goede verlichting op en rond het bedrijf te plaatsen en een stil alarm en beveiligingscamera’s te installeren. Mocht er een diefstal plaatsvinden dan is het belangrijk om aangifte te doen.