Nieuwe flitspaal aan Europaweg bij Sontplein schoot collega’s aan Emmaviaduct vorig jaar bijna voorbij

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

In de eerste drie maanden van 2022 waarin de nieuwe flitspaal langs de Europaweg bij het Sontplein zijn plaatjes van hardrijders schoot, heeft de flitser ruim 11.000 bonnen opgeleverd. Daarmee stak de paal de twee gebruikelijke koplopers ‘bonnenschieten’, die hun werk een heel jaar lang deden op het Emmaviaduct, bijna naar de kroon.

Vorig jaar zorgden de twee palen op het Emmaviaduct samen voor ruim 21.000 verkeersboetes. Daarmee blijven ze de koplopers in zowel de gemeente als de provincie. Maar de nieuwe paal bij het Sontplein lijkt het duo op het viaduct naar de kroon te steken, want die was slechts drie maanden actief in het afgelopen jaar. In de provincie staat de paal langs de Europaweg nu op plek drie, na de palen op het Emmaviaduct en twee palen langs de N33 bij Siddeburen.

De nieuwe flitspaal bij het Sontplein werd in oktober aangezet. De paal staat er, omdat de politie en de gemeente constateren dat er veel veiligheidsrisico’s zijn voor het verkeer op deze plek. Ook gebeuren er veel ongelukken. Op de Europaweg wordt vaak te hard gereden en dat zorgt, in combinatie met drukte richting het kruispunt, voor grote risico’s. De paal bij het Sontplein blijft nog bijna drie jaar staan. Daarna gaan de gemeente, de politie en het OM bepalen of de verkeerssituatie is verbeterd.

Aan de Sontweg, vlakbij de kruising met de Europaweg, werd vorig jaar ook flitspaal geplaatst. Die schoot een stuk minder vaak raak dan zijn collega aan de andere kant van het kruispunt, met iets meer dan 850 boetes. Deze flitspaal flitst ook bij het negeren van een rood verkeerslicht. Deze overtreding zorgde voor het grootste gedeelte van de verkeersboetes voor deze paal.