Natuurmonumenten pleit voor meer en structureel toezicht in natuurgebieden na incident uitkijktoren

nieuws
Foto: Bart Zwiers

Natuurmonumenten wil dat er meer en structureel toezicht komt in natuurgebieden. Aanleiding is de actie van vandalen die roosters vanaf de uitkijktoren in De Onlanden naar beneden hebben gegooid.

“In de natuurgebieden is er van alles aan de hand”, vertelt boswachter Bart Zwiers. “Als je kijkt naar de gebieden die ik beheer, dan hebben we het niet alleen over de criminele actie bij de uitkijktoren, maar ook over de vondst van drugsafval en illegale feestjes die in het gebied worden gehouden. Maar bijvoorbeeld ook over de branden in iconische en oude bomen op Kardinge en bij De Braak bij Eelderwolde.”

“Er gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen”
Zwiers: “De druk op de natuurgebieden in ons land is toegenomen. Door de coronacrisis hebben de mensen de gebieden herontdekt. Het is er sindsdien veel drukker geworden. Nu alles weer mag en toegestaan is, is het weliswaar wat rustiger geworden, maar is het er nog altijd drukker dan voor de coronacrisis. En dat is natuurlijk een hele mooie ontwikkeling. Maar er gebeuren ook dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Met het vandalisme op de uitkijktoren als absoluut dieptepunt. Iemand die hier op vrijdagochtend de toren beklom, die dacht dat het rooster was vervangen door een glasplaat. Die persoon had dus echt naar beneden kunnen vallen. Ja, heel erg.”

“Houd je ogen open, en bel als je het niet vertrouwd”
De boswachter pleit dan ook voor meer toezicht: “De politie heeft al aangegeven dat ze meer en vaker gaan surveilleren in het gebied. En ook wordt er een beroep gedaan op mensen die het gebied bezoeken. Het verzoek is dat als je iets ziet wat volgens jou niet in de haak is, dat je direct de hulpdiensten belt. Dat je direct actie onderneemt. En persoonlijk hoop ik op een beter en structureler toezicht. Want dat is het hè. Mensen die foute bedoelingen hebben die voelen zich onbespied in zo’n gebied. Die denken dat ze maar hun gang kunnen gaan. En dat kan hele kwalijke en erg gevaarlijke gevolgen hebben. Daarom ook die hele duidelijke oproep.”

Verslaggever Wouter Holsappel maakte een reportage over het onderwerp: