Miljoen euro van Postcode Loterij voor ‘Maggie’s Center’ bij bouwstart

nieuws
Foto: Ronnie Zeemering

Op de hoek van de Vrydemalaan en S.S. Rosensteinlaan, op het terrein naast het protonencentrum van het UMCG, is donderdagmiddag het startsein gegeven voor het eerste Nederlandse ‘Maggie’s Center’. De Postcode Loterij verraste de aanwezigen voorafgaand aan het startmoment met een cheque ter waarde van één miljoen euro.

Ewald Lausberg, bestuurslid Maggie’s Centers Nederland, nam de cheque in ontvangst. ”We zijn enorm verrast en ook heel erg dankbaar dat de Postcode Loterij zo’n enorm bedrag ter beschikking stelt”, aldus Lausberg. “Dit is een belangrijke steun in de rug voor ons om te zorgen dat wij kankerpatiënten in Noord-Nederland kunnen ondersteunen.”

Maggie’s wordt gebouwd aan de noordzijde van het UMCG, waardoor ze na een behandeling in het protonencentrum voor binnen enkele minuten bij Maggie’ kunnen zijn. Het gebouw waarvoor donderdag officieel de eerste spades in de grond werden gezet, is ontworpen door Marlies Rohmer, met een bijbehorende tuin van landschap- en tuinarchitect Piet Oudolf.

Vanaf begin volgend jaar kunnen kankerpatiënten en hun familieleden hier kosteloos terecht voor psychosociale ondersteuning en begeleiding. “We begeleiden hen bij alles wat niet direct met de behandeling te maken heeft maar waar ze wel mee te maken krijgen door deze ziekte en wat een enorme impact op hun leven heeft”, vervolgt Lausberg. “Denk daarbij aan angst, werk, slapeloosheid, vitaliteit, financiën, etc. Dat kunnen we nu gaan realiseren.”

De Nederlandse afdeling van de ‘Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust’, die in 1996 werd opgericht in het Verenigd Koninkrijk, is al sinds 2018 bezig met de realisatie van een Nederlandse evenknie en aanvulling op de 27 locaties in het buitenland.