Locatie monument over slavernijverleden nog niet bekend

Het is nog niet duidelijk hoe en wanneer het college van B&W excuses gaat aanbieden over het slavernijverleden in Groningen. Wel komt er een herdenkingsmonument.

Momenteel loopt ook een onderzoek naar de rol van het Groninger stadsbestuur ten tijde van de West-Indische Compagnie (WIC) en Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het onderzoek verloopt in afstemming met nazaten van tot slaaf gemaakten, en andere betrokkenen. Dit jaar wordt de 150-jarige afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd.

Er zijn drie locaties waar het monument een plek kan krijgen: de Ossenmarkt, het Zuiderplantsoen en het Noorderplantsoen. Het gaat om een plek om slachtoffers van het koloniale verleden te herdenken. Ook geeft het monument informatie over de geschiedenis en de doorwerking hiervan in het verleden. Het moet een plek worden waar mensen zich kunnen bezinnen, elkaar kunnen ontmoeten en kunnen spelen.

Op 1 juli wordt een tijdelijke markering geplaatst op de beoogde locatie. Daar wordt dan herdacht en gevierd; het college wil een jaar later het uiteindelijke monument onthullen. Het monument wordt vervaardigd door Kunstpunt.