Kinderen krijgen college bij het UMCG: ‘Ze leren over de longen!’

Kinderen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen uit de provincie kregen college bij de Medische Jeugd Academie, in het UMCG. De dag stond in het teken van kinderlongziekten. 

De kinderen leerden hoe longen werken, maar ook hoe je je voelt als er iets mis is met je longen. ‘We willen laten zien hoe je je longen gezond kan houden en wat er misgaat als je rookt’, zegt longarts Elianne Vrijlandt.

Ze trapten de dag af met een hoorcollege en daarna mochten ze verschillende proefjes doen. Hiermee konden ze ondervinden hoe het is om een longziekte te hebben. Kinderen konden bijvoorbeeld op een ballon blazen om hun longinhoud te meten en ze moesten met beperkingen traplopen.

Al met al bleek het niet mee te vallen. ‘De eerste keer was het wel makkelijk, daarna werd het toch wel lastig’, zegt een van de kinderen.