Groninger gemeenten gaan ruim negenduizend vluchtelingen opvangen

nieuws
Tenten die het Rode Kruis in 2022 plaatste bij het aanmeldcentrum in Ter Apel - Foto: 112 Groningen

De tien Groninger gemeenten gaan samen ruim negenduizend asielzoekers opvangen de komende twee jaar. Dat hebben het Rijk en de gemeenten met elkaar afgesproken,

Het gaat om reguliere asielzoekerscentra (3.550), noodopvang (2.194), Oekraïense ontheemden (3.033), Landelijke Vreemdelingenvoorziening (260) en alleenstaande minderjarige vluchtelingen (160).

De provincie Groningen voldoet hiermee aan verdeelsleutel qua spreiding van vluchtelingen over het hele land. Ook aan andere provincies is gevraagd om opvangplekken beschikbaar te stellen, maar Groningen bijt het spits af.

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen ondertekende de overeenkomst namens de Groninger gemeenten: “Als er één regio is die de impact van de opvangcrisis afgelopen jaar van dichtbij heeft meegemaakt is het Groningen en natuurlijk specifiek de gemeente Westerwolde. Steeds hebben we als tien Groninger gemeenten zij aan zij gestaan om onze verantwoordelijkheid te nemen in het realiseren van opvangplekken voor vluchtelingen. Met deze overeenkomst weet het Rijk wat ze de komende twee jaar van ons mag verwachten en dat schept duidelijkheid en rust. Hopelijk kunnen we de crisis daarmee achter ons laten.’’

“Met dit bestuurlijke arrangement zet provincie Groningen wederom een stap naar voren voor de asielopvang in Nederland”, aldus staatssecretaris Eric van der Burg. “De zekerheid die Groningen hiermee aan het Rijk geeft, creëert precies de rust en stabiliteit die zo hard nodig is in de asielopvang. Provincie Groningen geeft hiermee weer het goede voorbeeld. Ik ben ze daar heel dankbaar voor.“