Groninger Belang wil opheldering over handel in stikstofrechten

nieuws
Foto: WFranz via Pixabay

De Statenfractie Groninger Belang vraagt zich af hoe de stand van zaken is in de Provincie Groningen rond de handel in stikstofrechten. De partij stelt daartoe vragen aan het college van Gedeputeerde Staten.

De fractie komt met de vragen, naar aanleiding van berichtgeving door RTV Drenthe. De regionale omroep meldde afgelopen weekend dat gasbedrijf Vermilion rond het Drentse dorp Wapse grond heeft opkocht van twee boeren, met als doel om daar te gaan boren naar gas. Daarmee kocht het bedrijf ook stikstofruimte op en leasete het een deel van één van de twee andere boeren.

Groninger Belang vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, helemaal omdat overheden de opkoop van deze stikstofrechten niet kan tegenhouden. Ook niet als de provincie de boeren (en daarmee de rechten) zelf wil opkopen om de stikstofuitstoot aan banden te leggen. De partij wil dan ook een lijst van het provinciebestuur van bedrijven (met stikstofrechten) die mogelijk interesse hebben om hun bedrijf te laten uitkopen. Ook wil Groninger Belang weten of er zicht is op zogenaamde ‘slapende vergunningen’: bedrijven die stikstof mogen uitstoten, maar dat niet doen en hun rechten mogelijk ‘verleasen’ aan andere partijen.