Gemeente bereid om regeling op te tuigen om mbo-studenten van cultuur te laten genieten

nieuws
Foto: Miles Pfefferle from FreeImages

Het gemeentebestuur is bereid om een regeling te treffen voor mbo-scholen waarmee studenten in aanraking komen met Groningen als cultuurstad. Dat heeft wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) van Cultuur woensdag laten weten.

De Wrede reageerde daarmee op vragen van raadslid Maria Martinez Doubiani van D66: “Vorige week werd bekend dat staatssecretaris Gunay Uslu (D66) 5 miljoen euro cultuurbudget beschikbaar stelt voor mbo-studenten. Het betreft een pilot van twee jaar, waarbij mbo-scholen met een mbo-cultuurkaart van het Rijk een cultuurbudget ontvangen waarmee studenten musea, theatervoorstellingen of concerten kunnen bezoeken. Op elke kaart komt 10,25 euro te staan. Sommige gemeenten hebben inmiddels besloten om het geldbedrag te verdubbelen, en wij zijn benieuwd of het gemeentebestuur dit ook wil gaan doen, zodat er het maximale uit gehaald kan worden.”

Wethouder Kirsten de Wrede: “Als gemeente ondersteunen we de Cultuurkaart al in het voortgezet onderwijs”
Wethouder De Wrede: “Het is goed om wellicht eerst wat achtergrondinformatie te geven. Er wordt al jaren gebruik gemaakt van de CJP Cultuurkaart in het voortgezet onderwijs. Scholieren krijgen met deze Cultuurkaart korting om bijvoorbeeld naar een festival, film of toneelvoorstelling te gaan. Het doel hiervan is om scholieren in aanraking te laten komen met cultuur, en met de kaart wordt het toegankelijker gemaakt. Het ministerie zet een bedrag op deze Cultuurkaart, en ook de school doet dat. Wij als gemeente betalen een deel van deze kosten. Het heeft als resultaat dat het deelnamecijfer in Groningen hoog ligt.”

“Wij dragen graag ons steentje bij”
De wethouder vertelt verder: “Dat er nu ook een kaart komt voor mbo-studenten, dat vinden wij goed nieuws. De mbo-scholen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het plan door het CJP. Het Noorderpoort en het Alfa-college, twee mbo-instellingen in onze gemeente, hebben inmiddels hun interesse getoond. U vraagt of wij de voortgang kunnen monitoren. Ik ben het met u eens dat monitoring heel belangrijk is. Je wilt weten hoe er gebruik van wordt gemaakt, en wat het oplevert. Maar dit moet het CJP zelf gaan doen. Zij beschikken ook over de essentiële informatie om dit te kunnen doen. Als gemeente zijn wij bereid om een gelijksoortige regeling te treffen voor mbo-scholen, zoals we dat ook bij vo-scholen doen. Wij dragen graag ons steentje bij om mbo-studenten van cultuur te laten genieten.”