Demonstratie op Grote Markt als herdenking éénjarig jubileum oorlog in Oekraïne

nieuws
Foto: Patrick Wind (112 Groningen)

Een honderdtal demonstranten kwam aan het einde van de vrijdagmiddag bijeen op de Grote Markt. De demonstranten waren bij elkaar om samen stil te staan bij de voortdurende oorlog in Oekraïne, die precies een jaar geleden begon.

Tijdens de demonstratie werden toespraken gehouden door Oekraïners, vrijwilligersorganisaties en ook wethouder Manouska Molema nam het woord. De toespraken richtten zich met name op de slachtoffers die de oorlog in een jaar tijd heeft gekost, maar er werd ook stilgestaan bij de hulp die de Oekraïners het afgelopen jaar hebben gekregen uit Nederland en Groningen in het bijzonder. Daarnaast was de demonstratie bedoeld om bij de Oekraïners de hoop op een overwinning in het conflict (en daarmee de soevereiniteit van het land) in leven te houden.

Een aantal artiesten gaf een optreden en aanwezigen konden een hapje ‘Oekraïens’ eten en souvenirs kopen uit het oorlogsgebied. De opbrengsten daarvan gaan naar de slachtoffers van het oorlogsgeweld in het Oost-Europese land. Op de Grote Markt waren daarnaast foto’s te zien die de verschrikkingen van de voortslepende oorlog in Oekraïne laten zien. Op het Stadhuis wapperden vandaag Oekraïense vlaggen, speciaal voor de demonstratie rond het éénjarige ‘jubileum’ van de oorlog.