De Postjagers nemen na zestien jaar nieuwe cd op: “Gisteren tien marsen en polka’s, vandaag elf”

nieuws
Foto: De Postjagers

Wie dit weekend de Bieslookstraat passeert kan misschien vrolijke marsen en polka’s horen. Bij Muziek Organisatie Noord, MON, zijn De Postjagers bezig met opnames voor een nieuwe cd. Volgens voorzitter Johan Zaagman van Gruno’s Postharmonie werd dat ook wel tijd.

Hoi Johan! Waarom werd het wel weer eens tijd?
“In 2007 hebben we een cd uitgebracht. Daar is nog altijd vraag naar. De cd wordt ook nog steeds verkocht. Maar de muziek die op dit schijfje staat, is niet meer helemaal representatief voor wat we kunnen en wat we spelen. En zo speelden we al een hele tijd met het idee om eens een nieuwe cd op te gaan nemen. Zoiets kost best wel wat geld, en je moet er ook tijd insteken. Vorig jaar zou het gebeuren, maar toen kon het niet doorgaan, en daarom hebben we nu dit weekend gepland.”

De Postjagers. Wat is dat precies?
“Het is een Egerländerkapel die deel uit maakt van Gruno’s Postharmonie. De kapel richt zich met name op Böhmische blaasmuziek. We spelen bijvoorbeeld marsen, polka’s en walsen. De afgelopen jaren hebben we deelgenomen aan diverse wedstrijden en concoursen voor blaaskapellen. Dat heeft ons onder andere ook drie keer naar de Europese Kampioenschappen gebracht en we hebben zelfs één keer deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours voor Blaaskapellen in Kerkrade.”

Het opnemen van een cd. Hoe gaat dat in zijn werk?
“We hebben sinds een aantal jaren onderdak gevonden bij Muziek Organisatie Noord, de MON, nadat we moesten vertrekken van de Spaarnestraat. Bij MON vinden ook de opnames plaats. MON beschikt over een grote zaal, waar we vrijdagmiddag alles geïnstalleerd hebben. Je moet je voorstellen dat er microfoons geplaatst moeten worden en dat er ook een stukje techniek bij komt kijken. Vervolgens hebben we alles ingeregeld. Gisterochtend om 09.00 uur zijn we begonnen met de opnames. Gisteren hebben we tien nummers opgenomen, en vandaag zijn we opnieuw om 09.00 uur begonnen en staan er elf stukken op het programma.”

Hoeveel mensen zijn hier bij betrokken?
“We spelen met twintig man. We staan onder leiding van onze kapelmeester. Er is een audio-technicus en er is een klankregisseur. Dat is iemand die meeluistert en een signaal geeft als iets niet helemaal goed wordt gespeeld. Dan kunnen we dat gedeelte nog een keer opnieuw doen. Dus al met al zijn hier zo’n 25 mensen bij betrokken. Om dit te kunnen hebben we uiteraard ook gerepeteerd. Normaal oefenen we eens in de twee weken, maar de afgelopen periode is dat iedere vrijdag geweest, en vorige week hebben we zelfs een heuse studiedag ingericht.”

Het zijn dus lange en intensieve dagen?
“Gisteren zijn we rond 14.00 uur gestopt. Langer moet je niet willen omdat het inderdaad behoorlijk arbeidsintensief is. Op onze cd komt behalve polka’s, walsen en marsen ook een polonaise te staan. Met een polonaise bedoelen wij niet de muziek waarbij je achter elkaar aan loopt, maar daarmee bedoelen wij een dans in driekwartsmaat, waarvan de oorsprong in Polen is te vinden.”

Wanneer is de cd te koop?
“Dat zal waarschijnlijk komende zomer worden. Na vandaag staan de opnames er op, en dan begint het monteren. Alles moet gemixt worden tot een mooi eindresultaat. Vervolgens moeten de cd’s geperst worden en moeten er informatieboekjes gemaakt worden. Dus afhankelijk van hoe snel zoiets gaat, maar wij verwachten dat dit ergens in juni of juli gaat worden dat de nieuwe cd te koop zal zijn.”