Bezoek Biden aan Kyiv maakt indruk in Haren: “Dit is een belangrijk symbolisch signaal”

nieuws
Foto: The White House - https://twitter.com/WhiteHouse/status/1627644745735438340, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=128894897

Het verrassingsbezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv heeft maandag ook in Haren indruk gemaakt. Sinds het uitbreken van de oorlog worden er in Nescio Hotel in het dorp Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

“Het bezoek heeft mij heel erg verrast”, laat Yanina, één van de oorlogsvluchtelingen weten. “Het is bijna een jaar geleden dat de oorlog begon, en het laat zien dat Biden niet bang is. Dat hij en zijn regering ons steunen om de Russische agressor uit ons land te jagen. Die steun maakt mij heel blij.” Lana reageert: “Wat meneer Biden vandaag heeft gedaan, dat is een heel sterk signaal. Dit is heel erg ‘cool’. Het laat ook de standvastige positie van de Verenigde Staten zien.”

“Men is niet langer bang”
Alexandra: “Dit bezoek moet je beschouwen als een heel belangrijk symbolisch signaal. Allereerst in de richting van onze president Zelensky, maar ook in de richting van de wereld. Het laat zien dat Amerika Oekraïne als een belangrijke bondgenoot beschouwd, en dat Biden bereid is om Oekraïne te beschermen en te helpen, voor hoe lang het nodig is. En het bezoek is ook een signaal aan Rusland. Dat men niet langer bang is, en mijn verwachting is dat we de effecten daarvan de komende tijd ook gaan zien op het slagveld.”

“De band tussen Oekraïne en Amerika is onbreekbaar”
Oksana: “Biden komt om te laten zien dat de band tussen Oekraïne en de VS sterk en onbreekbaar is. Dat de Amerikanen de Oekraïners kunnen en zullen steunen om de overwinning te behalen. En het bezoek heeft ook dat gedaan wat het moest doen. In Moskou werd er op de televisie heftig gereageerd. Dat laat mij zien dat ze het signaal goed hebben ontvangen. Er kan namelijk geen sprake zijn van een compromis of gesprek over Oekraïne, waar Oekraïne zelf niet bij aanwezig is. Het nieuwe aangekondigde militaire hulpmiddelenpakket van vijfhonderd miljoen dollar laat dat ook nog eens zien.”

Bezoek Biden
Het bezoek van Biden is maandenlang geheim gehouden om de veiligheid van de president te garanderen. Het bezoek duurde vijf uur waarbij Biden onder andere sprak met Zelensky over nieuwe wapenleveranties, en ook ontmoette hij verschillende ministers en sprak hij met Amerikaans ambassadepersoneel. Het bezoek is bijzonder omdat sinds mensenheugenis het niet is voorgekomen dat een Amerikaanse president een oorlogsgebied bezoekt waar Amerikanen geen partij zijn in de oorlog. In het verleden hebben George Bush jr. en Barack Obama Afghanistan en Irak bezocht, maar daar waren op dat moment Amerikaanse militairen aan het vechten. Daarmee konden zij garant staan voor de veiligheid van de president. Dat was bij het bezoek aan Kyiv niet het geval.

Vergelijking
Het bezoek van Biden wordt vergeleken met het bezoek van president Kennedy aan West-Berlijn waarbij hij de legendarische woorden ‘Ich bin ein Berliner’ sprak. In 1987 deed de toenmalig president Ronald Reagan het nog eens dunnetjes over waarbij hij Michail Gorbatsjov, leider van de Sovjet-Unie, opriep om de muur af te breken: “Tear down this wall!”