Akkoord cao gemeenten: stakingen reinigers en vuilophaaldiensten opgeschort

nieuws
foto: Annemarieke Hunze

Er is een cao-akkoord tussen de vakbonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat betekent dat er een eind komt aan de stakingen bij de reinigingsdiensten in meerdere steden.

Het personeel had de afgelopen dagen, ook in Groningen, het werk neergelegd nadat het overleg over een nieuwe cao was mislukt. Die stakingen zijn nu opgeschort. De medewerkers van gemeenten krijgen een structurele loonsverhoging van 240 euro. Daarbij komt een verhoging van 2 procent. Ook krijgen ambtenaren een extra verlofdag dit jaar en vanaf volgend jaar is 5 mei een vaste vrije dag.

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in en loopt van 2 januari dit jaar tot 1 januari volgend jaar. CNV-onderhandelaar Juan Schot: “De mannen en vrouwen van de gemeentelijke reinigingsdiensten en handhaving hebben Nederland de afgelopen weken laten zien en horen dat zij voor Nederland onmisbaar zijn, maar ook dat zij zelf de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. Met dit akkoord voorkomen we dat ze noodgedwongen hun heil zoeken in een andere sector waar de lonen al eerder gestegen zijn.”

De stakingen in het streekvervoer en bij verschillende ziekenhuizen gaan voorlopig door. Daar is nog geen overeenstemming over een nieuwe cao. De treinen van Arriva rijden wel; sommige bussen van Qbuzz vallen deze dag uit.