Werkstraf voor geweld tegen agenten en politiepaard na Heerenveen – Groningen van vorig jaar

nieuws
Foto via Politie.nl

Een 26-jarige man uit Emmen moet 140 uur werkstraf uitvoeren voor zijn betrokkenheid bij de ongeregeldheden na de voetbalwedstrijd tussen SC Heerenveen en FC Groningen van april vorig jaar.

Naast de werkstraf legde de politierechter de Emmenaar nog eens honderd uur voorwaardelijke werkstraf op. De straf was lager dan de eis van het OM. Die eist tweehonderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen de man. Wel moet de man een fikse schadevergoeding betalen aan de agenten die gewond raakten.

De rechter kwam tot een lagere straf, omdat de Emmenaar niet eerder met justitie en politie in aanraking is geweest en zichzelf heeft gemeld bij de politie. Dat gebeurde wel nadat het televisieprogramma Opsporing Verzocht beelden verspreidde, waarop de man te zien was.

De verdachte bekende aanwezig te zijn geweest bij de ongeregeldheden, na afloop van de verloren wedstrijd tegen SC Heerenveen van vorig jaar. Hij gaf toe een trappende beweging te hebben gemaakt in de richting van de politie en een pol met grond te hebben gegooid richting een politiepaard.

Na de wedstrijd in het Abe Lenstrastadion op 10 april 2022 zochten tientallen FC Groningen supporters actief de confrontatie met supporters van de thuisclub. Er ontstonden hier en daar vechtpartijen. De ME voerde charges uit met paarden en honden, waarop met stenen werd gegooid naar zowel de politiepaarden als agenten. Daarbij raakten twee politiemensen gewond.