Weggeefkast in Vinkhuizen geplunderd om andere kast in de wijk te vullen

nieuws
Foto: Thecla Wolf via Facebook (@hommerrDHLbuurtpuntThecla4)

In Vinkhuizen lijkt een bizarre situatie te zijn ontstaan tussen de uitbaters van twee zogenaamde ‘weggeefkasten’ in de wijk. Volgens initiatiefneemster Thecla Wolf is de weggeefkast bij haar woning aan de Kwartsstraat meermaals leeggeroofd en is de inhoud vervolgens in eenzelfde soort weggeefkast beland.

Wolf laat via haar Facebook-pagina weten dat (een gedeelte van) de inhoud van haar weggeefkast bijna wekelijks wordt weggehaald door iemand, die de spullen vervolgens in een andere kast zet om de spullen weg te geven. De eigenaresse van de kast stelt te weten om wie het gaat en contact te hebben gehad over de roofacties.

Het leeghalen van de kast zou specifiek gebeuren op momenten dat er niemand thuis is, wat de familie Wolf noopte tot het plaatsen van camera’s. Volgens Wolf is de ‘dief’ daar inmiddels op vastgelegd.

‘Ontzettend boos’

“Helaas blijkt dat er bepaalde mensen zijn, die het nodig vinden om buiten je openingstijden en wetende dat je van huis bent de weggeefkast leeg te halen en notabene dan zelf in een kast zetten om weg te geven”, schrijft Wolf op Facebook over de plunderingen. “Wij vinden het heel erg en het maakt ons ook ontzettend boos. Leuk dat mensen eigen initiatieven nemen, maar doe het dan ook zelf en haal niet elders je producten. Wij steken hier zelf behoorlijk wat geld in, maar wel voor mensen die het bij ons halen. ”

Voorlopig probeert Wolf de ‘dief’ buiten de kast te houden, door deze voorlopig af te sluiten buiten de openingstijden van het pakketpunt wat de familie runt vanuit hun woning. Via Vinkhuizen.nl laat Wolf weten dat de gemaakte camerabeelden online worden gezet, als de betreffende persoon de kast nogmaals leeghaalt.

Weggeefkast moet ‘weggeefhuisje’ gaan worden

De weggeefkast van de familie Wolf is populair, zowel bij gebruikers van de kast als bij donateurs van goederen. “Wij krijgen steeds meer samenwerkingsverbanden met instanties”, aldus Wolf. “Dit betekent wel dat wij steeds meer spullen krijgen om weg te geven. We krijgen zelfs zoveel dat we onze weggeefkast om willen zetten in een weggeefhuisje. Zo blijft alles altijd droog en kunnen we er ook een koeling in plaatsen voor maaltijden en gekoelde producten.”

Via een crowdfundactie hoopt Wolf geld bij elkaar te sprokkelen om het huisje te kunnen realiseren. De familie daarvoor vijfhonderd euro nodig. Het geld wat na de aanschaf van het ‘weggeefhuisje overblijft, gaat naar het opzetten van eenzelfde armoede-initiatief in Vinkhuizen.