Viroloog Niesters over vogelgriep: ‘Geen reden tot paniek’

Een triest beeld: een dode vogel op straat en misschien wel overleden aan de vogelgriep. Een recordaantal vogels is besmet met het virus en dit is ook slecht nieuws voor zoogdieren.

Volgens viroloog Bert Niesters kunnen zoogdieren die dode, besmette vogels opeten, ook besmet raken met het virus. De mens is ook een zoogdier, maar volgens hem hoeven we niet heel bang te zijn. ‘Ik ga er vanuit dat wij geen vogels eten die we dood op de grond vinden, maar in principe kunnen wij wel besmet raken. Het virus kan zich alleen niet verplaatsen van mens naar mens. Dus we krijgen geen overdracht van de ene persoon naar de andere’, vertelt hij.

Huisdieren

Niesters raadt aan om dode vogels niet aan te raken en de dierenambulance te bellen. De dierenambulance ruimt de overleden vogels dan op terwijl ze een beschermend pak dragen. Maar hoe zit het dan met huisdieren zoals honden en katten, regelmatig komen deze dieren thuis met een ‘overleden verrassing’. ‘Er zijn aanwijzingen dat katten ook besmet kunnen raken dus als de kat thuis komt met een vogel dan is het verstandig om deze vogel goed op te laten ruimen.’

Hoe nu verder

Volgens Niesters komt er een vaccinatie voor vogels om de vogelgriep tegen te gaan. ‘Dat is wel echt positief.’ De afgelopen maanden zijn miljoenen besmette kippen geruimd. ‘Met een vaccin kan je de uitbraken op de kippenboerderijen tegengaan. Ook moeten we het virus in de gaten blijven houden.’