‘Verloren generatie’ organiseert protestconcert: “Landelijke politiek benaderd, maar niemand reageert”

In de Immanuelkerk zullen komende zondag onder andere de klanken van de basklarinet, piano, cello en trombone te horen zijn. De klanken samen vormen een protestconcert waarmee studenten de ogen van de politiek willen openen. Femke van den Bergh is initiatiefneemster van het protestconcert.

Hoi Femke! Hoe ben je op het idee gekomen om dit concert te organiseren?
“Bij jonge mensen spelen er allerlei problemen. Het is eigenlijk begonnen met de coronacrisis, die voor een slot op de deur zorgde. Maar dat is niet het enige. Er is een groot tekort aan studentenhuizen en reguliere woningen. Studenten worden collectief uitgesloten van de energietoeslag, en we hebben te maken met een rente op onze studielening. Als ik straks een huis wil kopen, dan is dat eigenlijk onmogelijk. Alle crisissen samen zorgen voor mentale problemen, die veel studenten niet in de koude kleren gaat zitten. Dat merk ik heel duidelijk om me heen.”

Je geeft nu een algemeen antwoord. Maar hoe is het voor jezelf?
“Ik volg een studie aan het Prins Claus Conservatorium. Op dit moment doe ik een master. Mijn bachelor vond plaats in de coronatijd. De eerste twee jaar leer je muziek maken, in het derde en vierde jaar vindt de muzikale vorming plaats. Dan trek je er op uit, en zoek je de samenwerking met orkesten. Dat was niet mogelijk vanwege de coronapandemie. Daar komt nog eens bij dat ik klarinet en basklarinet speel. Dat waren tijdens de coronacrisis de gevaarlijkste mensen, omdat wij op blaasinstrumenten spelen. Ja, ik kan er nu om lachen, maar als ik er op terugblik dan is het een hele bizarre tijd geweest. Gelukkig heb ik in die tijd veel energie uit de muziek kunnen halen.”

En nu is het tijd voor een protest …
“Klopt. En ik heb lang nagedacht hoe ik dat in kan richten. Er is het idee geweest om naar de Tweede Kamer te gaan, om daar in de hal muziek te maken. Ik heb nagedacht om op De Dam te gaan zitten. Om een protestgeluid te laten horen, om de politiek te bereiken, om alles wat op te schudden. Kijk. We kunnen bij de pakken neer gaan zitten. We kunnen genoegen nemen met het feit dat wij de ‘pechgeneratie’ zijn. Maar we kunnen ook een poging ondernemen om het te veranderen.”

Het werd niet de Tweede Kamer, maar jullie strijken zondag neer in de Immanuelkerk in Stad …
“Klopt. Daar gaan we een concert geven dat gratis te bezoeken is. De mensen van de Immanuelkerk stellen de ruimte ook gratis beschikbaar aan ons. Wij willen studenten en politiek verbinden. De kerk wil mensen ook verbinden. De Immanuelkerk heeft te maken met een teruglopend ledenaantal, terwijl dit initiatief precies in hun straatje valt.”

Jullie maken letterlijk geluid waarvan jullie hopen dat de politiek dat oppakt. Betekent dit dat we zondag veel bekende gezichten gaan zien uit de landelijke politiek in het publiek?
“Ik heb alle politieke partijen in Den Haag benaderd, maar niemand heeft gereageerd. Sowieso is het moeilijk om met partijen in contact te komen. Duidelijke contactgegevens zijn er niet te vinden. Ik heb bijvoorbeeld een bericht gestuurd naar de Rijksoverheid, maar zij lieten weten mij niet te kunnen helpen. Via sociale media heb ik partijen, en bijvoorbeeld ook de ministers van Onderwijs en Cultuur benaderd, maar niemand heeft gereageerd. Ik weet niet wat dat zegt, maar het bevestigt wel ons beeld dat de politiek niet echt oog heeft voor ons.”

Maar je stuurt berichtjes, en daar komt geen reactie op?
“Klopt. Wel hebben we een bericht ontvangen van de fractie van Student & Stad in de Groningse gemeenteraad. Zij zijn komende zondag wel aanwezig, en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee.”

Als we kijken naar het muzikale programma komende zondag. Ik zou willen zeggen: er is voor elk wat wils …
“Ja. We gaan klassieke werken spelen, jazz maar ook stukken uit het hedendaagse muziekrepertoire. We spelen werken van Tsoupaki, Bach en Verhelst. De afgelopen periode zijn we druk aan het oefenen geweest. Deze week zetten we de laatste puntjes op de ‘i’. Zo werken we deze week samen met een componist waarmee we een protestlied hebben geschreven, die we zondag ten gehore willen brengen.”

Je hebt het al gezegd: het concert is gratis …
“Inderdaad. We weten dus ook niet hoeveel mensen willen komen. In de kerk is plaats voor driehonderd mensen. Daarnaast wordt het concert ook gestreamd. Het concert begint om 12.00 uur.”