Veel belangstelling voor protestconcert studenten: “Onze boodschap is gehoord”

nieuws
Foto: still uit livestream / concert 'Het is Tijd'

Het protestconcert ‘Het is tijd’ van studenten van het Prins Claus Conservatorium in de Immanuelkerk is zondag een groot succes geworden. Volgens initiator Femke van den Bergh heeft het alle verwachtingen overtroffen.

Hoi Femke! Hoe is het vanmiddag gegaan?
“Het ging heel goed. Er waren 150 mensen afgekomen op het concert. Dat waren er meer dan we verwacht hadden. Ook heb ik zojuist de cijfers van de livestream gezien, waarbij blijkt dat tijdens het concert ook tachtig mensen meekeken via tablet of smartphone. Daarmee kunnen wij in ieder geval tevreden zijn, en zijn we blij dat onze boodschap gehoord is.”

Voor de mensen die het nieuws afgelopen week gemist hebben. Jullie hebben een protest gehouden vanwege de situatie waar studenten in verkeren …
“Bij jonge mensen spelen er allerlei problemen. Het is eigenlijk begonnen met de coronacrisis, die voor een slot op de deur zorgde. Maar dat is niet het enige dat speelt. Er is een groot tekort aan studentenhuizen en reguliere woningen. Studenten worden collectief uitgesloten van de energietoeslag, en we hebben te maken met een rente op onze studielening. Als ik straks een huis wil kopen, dan is dat eigenlijk onmogelijk. Alle crisissen samen zorgen voor mentale problemen, die veel studenten niet in de koude kleren gaat zitten. Dat merk ik heel duidelijk om me heen.”

Heeft dit concert zoden aan de dijk gezet?
“Ik denk het wel. Na afloop van het concert hebben we veel positieve reacties mogen ontvangen. En ik denk dat de vorm waar we voor gekozen hebben, ook heel goed is geweest. Je merkt dat muziek heel veel kan doen. Zo’n protestconcert geeft ook een totaal andere ervaring dan als je op een plein staat te demonstreren met bijvoorbeeld spandoeken. Muziekstukken kunnen heel doordringend klinken.”

Tijdens het concert was dat ook goed te horen, waarbij jij basklarinet speelt, wat echt een heel donker en sober geluid gaf …
“Dat heeft indruk gemaakt. Maar ook het geheel. We hebben klassieke werken gespeeld, maar ook stukken uit het hedendaagse muziekrepertoire. We hebben werken van Tsoupaki, Bach en Verhelst gespeeld. En dat allemaal samen tijdens één concert is best wel vernieuwend en anders dan wat mensen gewend zijn.”

Kun je dat uitleggen?
“Als je een avondje naar het Concertgebouw gaat, dan word je ondergedompeld in een bepaald thema. Wat wij hebben laten horen waren allemaal stijlen en thema’s die naar voren kwamen. Dat zie je niet zo vaak. Wel zagen we dat het aan sloeg. En misschien past deze opzet ook wel bij onze generatie. Dat we andere wegen inslaan, dat we juist vanwege de crises aan ander geluid willen laten horen.”

Afgelopen week liet je weten dat je teleurgesteld was dat de politiek niet had gereageerd …
“Klopt. Wat dat betreft heeft jullie berichtgeving wel wat opgeleverd. Student & Stad had eerder al laten weten te zullen komen, maar naar aanleiding van de media-aandacht nam ook de SP contact op. En andere partijen hebben laten weten de livestream te willen gaan kijken. Dus ik denk dat we echt wel iets wakker hebben geschud.”

Hoe gaat het nu verder? Krijgt het een vervolg?
“We mochten vandaag gratis gebruik maken van de Immanuelkerk. Zij vinden het zoeken van verbinding heel belangrijk, wat we juist met dit concert willen bewerkstelligen. Dus er gaat sowieso een gesprek komen over een vervolg. Ook Student & Stad heeft laten weten de boodschap ontvangen te hebben, en wil aan de slag met wat zij van ons gehoord hebben. Dus al met al ben ik tevreden over hoe het vandaag ging en wat het heeft opgeleverd.”

Steven Bosch (Student & Stad: “Zekerheid van jongeren wordt ontnomen”
Fractievoorzitter Steven Bosch van Student & Stad gaf tijdens het concert een toespraak: “Als partij komen wij op voor de jonge generatie, waarbij het ons doel is om jongeren te verbinden met de stad. Met dit concert vraagt een nieuwe generatie om aandacht. En dat is niet zo maar iets als je dat doet. Het geeft aan dat het zo niet verder kan. Onze generatie wordt in de steek gelaten door mensen die het nu voor het zeggen hebben. Dat zagen we eerder bij de coronacrisis, bij de wooncrisis, bij de klimaatcrisis en ook op de arbeidsmarkt: de zekerheid van jongeren wordt ontnomen, waarbij flexwerk wordt ingezet om de belangen van het grote geld te verdedigen.”
.
Bosch: “We zien het ook bij de omstandigheden waar jongeren in studeren. Jongeren die lenen worden uitgesloten van de energietoeslag. Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat jongeren boos zijn, en dat het tijd is om voor de belangen van jongeren op te komen. We moeten het vertrouwen in het systeem herstellen. Drie op de vier jongeren heeft op dit moment geen vertrouwen in de politiek. Eén op de zeven generatiegenoten denkt aan zelfdoding. Opkomen voor mensen is geen hobby, maar het is wel noodzaak. Het is tijd om de stem te verheffen, zodat we gehoord worden. En de eerste tekenen zijn zichtbaar. De jonge generatie is goed vertegenwoordigd in de Groningse raad. En ook in Den haag worden jongeren gehoord blijkt uit de herintrede van de basisbeurs. Dat stemt hoopvol, maar het blijft belangrijk om dit door te zetten. Dit is nodig, we moeten het heft in handen nemen. Het is tijd voor onze generatie.”

Bekijk hieronder het concert terug:

Deel dit artikel: