Vanaf zondag minder rijstroken op A7 tussen Hoogkerk en Stad

nieuws

Tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein wordt gewerkt aan het verbreden van de A7. Automobilisten die vanaf Drachten/Hoogkerk over de A7 de stad binnenrijden, krijgen daardoor vanaf komende zondag tot en met deze zomer te maken met een andere situatie.

Tot half april heeft het autoverkeer vanaf Hoogkerk tot afrit Groningen West nog ‘gewoon’ twee rijstroken, maar die zijn wel smaller dan normaal. Ook loopt één van de twee rijstroken met een slinger over de noordbaan van de weg. Voor automobilisten kan dat even wennen zijn.

Eerst worden in de nachten de rijstroken aangepast. De A7 tussen afrit Westpoort en Groningen West is vrijdagnacht en zaterdagnacht (van 22.00 uur tot 06.00 uur) afgesloten. Het verkeer richting Groningen wordt omgeleid via het Hoendiep.

Vanaf zondag is er een tijdelijke situatie. Op de noordbaan van de A7 liggen dan drie versmalde rijstroken: twee de stad uit en één de stad in. Op de zuidbaan is nog één rijstrook beschikbaar, ook de stad in. Automobilisten die de stad naderen, krijgen direct na de afrit Hoogkerk de keuze of ze op de linkerstrook (via de noordbaan) of op de rechterstrook (via de zuidbaan) willen rijden. Wil je verderop de afslag Groningen West nemen (Corpus den Hoorn), kies dan hier voor de rechter rijstrook. Ga je richting de westelijke ringweg of het Julianaplein, dan maakt het niet uit, want vlak na de afrit Groningen West komen de stroken weer bij elkaar.

Door de omzettingen wordt aan de zuidzijde ruimte gemaakt voor het verbreden van de A7. Er worden riolering, kabels en leidingen aangebracht en vanaf halverwege maart komen er nieuwe lichtmasten.

In april vervalt de ene rijstrook op de zuidbaan, zodat daar ook gewerkt kan worden. Het verkeer richting de stad heeft dan nog één rijstrook over, op de noordbaan. De afrit Groningen West (naar Corpus den Hoorn) vervalt dan tijdelijk. Vanaf mei is ook vanuit de stad richting het westen nog maar één rijstrook beschikbaar. Naar verwachting zijn begin september de nieuwe rijstroken op de A7 tussen Vrijheidsplein en Hoogkerk klaar.