UMCG gaat de komende jaren flink op de schop, maar wordt niet groter

Tijdens een informatiebijeenkomst zijn omwonenden van het UMCG dinsdagavond bijgepraat over de verbouwingsplannen die het ziekenhuis heeft. De verbouwing is nodig om het geven van goede zorg op hoog niveau te houden.

Daar is een bedrag van 1 miljard euro voor beschikbaar gesteld. Met het geld gaan heel veel ruimtes verbouwd worden, worden drie nieuwe gebouwen gebouwd, en worden oude gebouwen, die technisch af zijn, afgebroken. Opvallendste details uit de plannen is dat er in het UMCG een nieuw operatiecentrum gaat komen. Ook zullen de Intensive Careafdelingen samengevoegd worden. Nu zitten deze afdelingen nog verspreid door het ziekenhuis. Het UMCG denkt dat door samenvoegen een grote kwaliteitsimpuls gegeven kan worden. Daarnaast komt er een nieuw laboratorium en krijgt ook de afdeling psychiatrie de beschikking over een nieuw gebouw.

Ondanks dat er gebouwd gaat worden, wordt het ziekenhuis in oppervlakte niet groter. De bedoeling is dat in de nieuwe situatie meer flexplekken gaan ontstaan, en dat werknemers niet allemaal meer een eigen werkplek hebben. Het ziekenhuis verwacht dat de werkzaamheden overlast kunnen veroorzaken voor bezoekers. Maar ze zijn nodig om hoogkwalitatieve zorg te kunnen blijven geven. Het ziekenhuis blijft tijdens de verbouwingen volledig draaien, zorg wordt niet uitgesteld. Het aangezicht van het ziekenhuis zal ook een metamorfose ondergaan. Ze wordt de hoofdingang groen door middel van planten en bomen. Het terrein voor het ziekenhuis wil men meer gaan betrekken bij de binnenstad, waarbij het plein ook moet gaan dienen als ontmoetingsplek.