Tractoren onderweg provinciehuis voor protest; politie nadrukkelijk aanwezig in binnenstad (update)

nieuws
Foto: Rick ten Cate

Een zestigtal boeren is onderweg naar het provinciehuis van Groningen om te demonstreren tegen het stikstofbeleid en het voorgenomen schrappen van vrijstellingen voor het uitrijden van mest. De politie is met veel voertuigen en agenten aanwezig in de binnenstad in verband met het protest.

In totaal verzamelden de boeren zich dinsdagochtend met zo’n dertig voertuigen bij het provinciehuis in Assen voor een spontane actie onder de noemer ‘De Grote Leugens Route’. Die trekt sinds vorige week van provinciehuis naar provinciehuis. Maandag trok een delegatie boeren van Arnhem naar Zwolle en vandaag is de route van Assen naar Groningen aan de beurt als sluitstuk van de protestroute.

Meer tractoren onderweg dan toegestaan bij provinciehuis

Volgens de boeren wil de gemeente Groningen niet meewerken aan de protestactie. De boeren laten echter weten dat dat niet betekent dat het gezelschap niet onderweg gaat naar het provinciehuis.  Volgens de demonstranten is de route richting Groningen inmiddels ingezet. De boeren zijn rond 12.15 uur vertrokken uit Assen, onderweg naar het Groningse provinciehuis.

De gemeente laat weten dat er in principe gedemonstreerd mag worden, maar dat er voorwaarden worden gesteld aan de hoeveelheid voertuigen die de binnenstad in mogen. De boeren stonden donderdagochtend met dertig voertuigen bij het provinciehuis in Assen, maar er mogen maar drie tractoren op het Martinikerkhof staan.

Tekst gaat verder onder de foto:

Extra politie aanwezig

De politie laat weten extra aanwezig te zijn in de binnenstad om de demonstratie in goede banen te leiden. Op de manier waarop de agenten zullen handhaven op het moment dat er meer tractoren dan toegestaan de binnenstad in rijden, wil de politie (nog) geen antwoord geven.

Bij verschillende toegangswegen naar de binnenstad staan inmiddels politievoertuigen en busjes van de mobiele eenheid. Ook op andere plekken zijn wegen versperd om te voorkomen dat de boeren in groten getale doorrijden naar het provinciehuis, onder meer bij het gemeentelijk kantoor aan de Kreupelstraat, de Oosterstraat en de kop van de Herestraat.

De Oosterstraat – Foto: Rick ten Cate