Taakstraf voor Rotterdammer vanwege trappen tegen hoofd van iemand bij Vindicat

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Een 33-jarige man uit Rotterdam moet een taakstraf van dertig uur uitvoeren en tweeduizend euro schadevergoeding betalen aan een lid van studentenvereniging Vindicat. Tijdens een reünie van vorig jaar april liep een potje ‘dasjevechten’ uit de hand, waarbij de Rotterdammer het slachtoffer op de grond tegen het hoofd zou hebben geschopt.

Dat meldt DvhN dinsdagmiddag.

De Rotterdammer werd, naast de taakstraf en de schadevergoeding, al voor negen jaar geschorst door Vindicat na een eigen onderzoek naar het incident. Volgens het OM heeft Vindicat in deze zaak volledig meegewerkt met het onderzoek. De vereniging heeft het incident zelf gemeld voordat er een aangifte lag.

Volgens de Rotterdammer zou het incident het gevolg zijn geweest van een glas bier, die het slachtoffer zich onterecht van de man zou hebben toegeëigend. Daarop volgde volgens de man uit Rotterdam een potje ‘dasjevechten’: een ritueel binnen het corps waarbij een conflict wordt opgelost door elkaar bij de knoop van de das te pakken en te proberen elkaar naar de grond te werken. Maar een schop tegen het hoofd na de vechtpartij zou niet hebben plaatsgevonden.

Maar volgens het OM ging de verdachte veel verder dan alleen wat duw- en trekwerk. Het OM dreigde zelfs ‘poging tot doodslag’ aan de Rotterdammer ten laste te leggen, maar hield haar eis van 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf aan voor ‘poging tot zware mishandeling’. De rechter ging daar echter niet helemaal in mee en veroordeelde de Rotterdammer slechts voor mishandeling, hoewel de rechtbank ook vindt dat de Rotterdammer het incident zwaar is aan te rekenen.