Supporters FC demonstreren in Heerenveen: “Is dit wat jullie willen?”

nieuws
Foto: Andy Zuidema

Supporters van FC Groningen hebben zondagmiddag bij het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen geprotesteerd tegen de beslissing van de gemeente Heerenveen om tijdens de wedstrijd Heerenveen-Groningen maximaal zeshonderd FC-supporters toe te laten.

In de aanloop naar de derby van het Noorden waren er 1.200 kaartjes verkocht, maar afgelopen week besloot burgemeester Tjeerd van der Zwan (PvdA) van de gemeente Heerenveen dat er vanwege veiligheidsoverwegingen slechts zeshonderd FC-supporters welkom zouden zijn. De supportersverenigingen van FC Groningen besloten daarop om de wedstrijd niet bij te wonen, maar om met maximaal 249 supporters te demonstreren. Hier kregen zij toestemming voor. Voor het uit-vak werd een spandoek opgehangen met daarop de tekst: ‘Is dit wat jullie willen?’

Om alles in goede banen te leiden geldt er sinds vrijdagavond een noodverordening voor het centrum, en het gebied rond het stadion, in Heerenveen. In dit gebied zijn alleen supporters van Heerenveen en de demonstranten welkom. Online-krant De Grouster meldt dat er zondagochtend ook een groep van ongeveer zestig FC-fans heeft geprotesteerd in het watersportdorp. Men zou een rondje door het dorp hebben gelopen.