PVV wil onderzoek naar overname kerncentrale Emsland in Duitsland

nieuws
Foto: Smial op de Duitstalige Wikipedia - Verplaatst vanaf de.wikipedia naar Commons. Transfer was stated to be made by User:Smial.(Originele tekst: eigenes Foto ), FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3038329

De fractie van de PVV gaat woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen of er ook onderzoek gedaan kan worden naar de overname van de kerncentrale Emsland in het Duitse Lingen.

Met de vraag naar een serieus onderzoek doet de fractie een alternatief voorstel waardoor de opgaven in de energietransitie volgens de partij overbodig worden. Fractievoorzitter Dennis Ram van de partij: “In Nederland gaan we twee kerncentrales bouwen en de Duitsers breken er drie af, terwijl we op hetzelfde stroomnet zitten. Waar zijn we mee bezig?”

Drukwaterreactor
De kerncentrale waar de PVV-fractie naar wijst is begin jaren tachtig gebouwd. Op 14 april 1988 werd de reactor voor het eerst kritisch, waarna het in de zomer van dat jaar volledig in bedrijf ging. De reactor is een zogeheten drukwaterreactor. Vorig jaar maakte de Duitse overheid bekend de kerncentrale in Lingen te sluiten, als onderdeel van de Energiewende. Volgens de PVV voorziet de reactor bijna 3,5 miljoen mensen van stroom en is het daarom qua capaciteit meer dan voldoende voor Noord-Nederland.

Dennis Ram (PVV): “Morgen al te realiseren”
Ram: “De kerncentrale bestaat al en levert nu goedkoop stroom. Het betekent dat allerlei nieuwe investeringen in het stroomnet en de huidige energietransitie direct overbodig worden. Het grote voordeel is dat de elektriciteitsrekening voor onze inwoners blijvend laag blijft en dit bij wijze van spreken morgen al te realiseren is in plaats van 2035 zoals de gemeente nu voorstelt.”

Deel dit artikel: