Oudste studenten-tennisvereniging kijkt uit naar Davis Cup: “We hebben er kleding voor ontworpen”

nieuws
Bij de vereniging is er speciale kleding ontwikkeld voor het event. Foto: Merijn Wüst

In Martiniplaza vinden komend weekend de kwalificatiewedstrijden van de Davis Cup plaats. Een evenement dat van oudsher door veel studenten wordt bezocht. Bij de oudste studenten-tennisvereniging van Nederland, GSTC, wordt volgens voorzitter Jasper van Rooijen reikhalzend uitgekeken naar het event.

Hoi Jasper! Jullie zijn de dagen aan het aftellen?
“Zo zou je het wel kunnen zeggen. We hebben hier ontzettend veel zin in. Toen het nieuws eind vorig jaar bekend werd gemaakt dat dit weer in Groningen plaats zou gaan vinden, toen was er gelijk heel veel enthousiasme. De laatste keer dat het hier plaatsvond is bijna tien jaar geleden, dus wat dat betreft werd het ook wel weer tijd, en het is natuurlijk super leuk dat het plaatsvindt in mijn bestuursjaar, haha.”

Hoe komt het dat het zo leeft?
“Ik denk dat die reden heel simpel is: het is dichtbij. Het vindt in onze eigen stad plaats. Wij houden van de sport, en het is geweldig om Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Tim van Rijthoven, Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop in je eigen stad aan het werk te zien. Dat brengt veel enthousiasme met zich mee. Onze traditie is wel om de kwalificatiewedstrijden sowieso te bezoeken, waar ze ook zijn. Door de coronacrisis heeft deze traditie een dip gekregen, maar dit jaar komt het helemaal goed. We zijn van plan om met ruim honderd mensen naar Martiniplaza te gaan. Zeventig daarvan zijn huidige leden en dertig oud-leden hebben ook aangegeven om te gaan komen.”

Nu heb ik ook begrepen dat jullie makkelijk te herkennen zullen zijn?
“Klopt! We hebben een speciale kledinglijn voor dit evenement ontwikkeld. De kleding wordt vanaf deze week verkocht. Het is een oranje long sleeve met daarop het logo van onze vereniging. Deze kleding kan gekocht worden, waarbij de opbrengsten naar ons als vereniging gaan. Dus we zullen inderdaad duidelijk herkenbaar zijn, en we hopen er een heel mooi weekend van te gaan maken.”

Jullie zijn de oudste studenten-tennisvereniging van Nederland. Hoe gaat het met jullie?
“Het gaat heel goed. We hebben de afgelopen jaren een grote groei doorgemaakt. Ook tijdens de coronacrisis zijn we gegroeid. Tijdens de crisis was er heel veel niet mogelijk. Studenten waren op zoek naar iets wat ze konden doen, en wij hadden het geluk dat we vrij snel weer open konden, omdat tennis niet als een ‘gevaarlijke’ sport werd gezien. Dat het zo goed gaat, daar zijn we ook ontzettend trots op.”

Davis Cup
Het Nederlandse Davis Cupteam speelt zaterdag en zondag kwalificatiewedstrijden tegen Slowakije. Het is voor het eerst in tien jaar dat er Davis Cup-tennis wordt gespeeld in Groningen. Ook toen was Martiniplaza het toneel, toen tegen Oostenrijk. Om de wedstrijden in Martiniplaza te kunnen spelen wordt er speciaal een hardcourtbaan aangelegd. Op beide dagen zijn er ongeveer vierduizend fans welkom.