“Noordkant Van Lenneplaan krijgt geen blauwe zone, vraag sluit niet aan op behoefte”

nieuws
De zuidzijde van de Van Lenneplaan beschikt sinds vorig jaar over een blauwe zone. Foto: google maps

De noordkant van de Van Lenneplaan krijgt geen blauwe zone. Dat heeft wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer woensdagmiddag laten weten. De wethouder gaat het besluit ook niet heroverwegen.

Broeksma reageerde daarmee op vragen van CDA-raadslid Etkin Armut: “In oktober is er betaald parkeren ingevoerd in de Wijert-Noord. Later is er een blauwe zone aangelegd. In de eerste communicatie werd aangekondigd dat er in de hele Van Lenneplaan een blauwe zone zou komen. Later werd duidelijk dat dit alleen aan de zuidkant wordt gerealiseerd. Dit heeft er toe geleid dat ondernemers aan de noordkant bezwaar hebben gemaakt. Zij vinden dat vanwege bedrijvigheid en toegankelijkheid het belangrijk dat er makkelijk geparkeerd kan worden.”

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks): “Een blauwe zone is een middel om lang parkeren te weren”
Wethouder Broeksma: “Het is allereerst vervelend om te horen dat er bij de introductie onduidelijkheid is ontstaan. Met een blauwe zone bieden we mensen de mogelijkheid om twee uren gratis te kunnen parkeren. Het maximum van twee uur geldt voor alle gebruikers. Het zijn dus parkeerplaatsen die niet gebruikt kunnen worden door bewoners die er langer hun auto willen neer zetten. Een blauwe zone is een middel om lang parkeren te weren. Daarmee is het uitermate geschikt voor bijvoorbeeld in de buurt van winkelcentra.”

“De belangen van bewoners aan de noordkant wegen zwaarder”
Broeksma vertelt verder: “Om die reden heeft de zuidkant een blauwe zone gekregen. Aan de noordkant is dat anders. Als gemeentebestuur hebben we hier een afweging gemaakt. Wat weegt zwaarder? Aan de noordkant wegen de belangen van bewoners zwaarder. We zien dat bewoners daar baat hebben bij een parkeerplek. Als gemeente zijn we terughoudend met het inrichten van blauwe zones. Dit doen we alleen als er noodzaak is. Daarom gaan we dit besluit ook niet heroverwegen. Mensen die aan de noordkant moeten zijn, kunnen hun auto parkeren in de blauwe zone aan de zuidzijde.”

“Het is te belopen”
Armut: “Maar aan de noordkant zitten verschillende ondernemingen. Ik snap de afweging, maar voor hun bereikbaarheid is het heel vervelend. En hoe komt het dat er in het begin anders is gecommuniceerd?” Broeksma: “Als er gemeld is dat de gehele Van Lenneplaan een blauwe zone krijgt dan is dat een vergissing of miscommunicatie geweest. De blauwe zone die er nu ligt, is in de buurt van de noordzijde. Dat is te belopen. Mocht je de auto wel dichter bij willen parkeren, dan betaal je een bedrag, en dat zijn geen wereldbedragen die we vragen.”