Museum GRID heeft oude brandweerkazerne Haren komende jaren als uitvalsbasis

Vorige maand hield het GRID Grafisch Museum haar laatste tentoonstelling in haar pand aan de Sint Jansstraat in de stad. Het pand wordt de komende jaren gerenoveerd, waarvoor het museum moest wijken. Men heeft nu een nieuwe uitvalsbasis gevonden.

GRID gaat de komende jaren werken vanuit de oude brandweerkazerne aan de Westerse Drift in Haren, vertelde museumdirectrice Fronique Oosterhof zaterdag in Haren Doet op OOG Radio. Het pand is overigens niet in gebruik als bezoekerslocatie, en dat zal op de lange termijn ook niet gaan gebeuren.

“Daarvoor is het pand niet geschikt”, stelt Oosterhof op de radio. Het museum gaat in de toekomst wel weer open op een eigen, vaste locatie. Onduidelijk is nog of dat de oude locatie in de binnenstad wordt of een nieuw pand. Dat komt door de indeling van het pand aan de Sint Jansstraat na de renovatie.

“Als het verbouwd is, dan houden we daar in eerste instantie veel minder ruimte over omdat we dan alleen nog maar de benedenverdieping hebben. Dan kun je natuurlijk uitbreiden door de binnenplaats te overkappen of een kelder uit te graven, maar dat brengt natuurlijk zoveel met zich mee dat het de vraag is of dat te realiseren is”, aldus Oosterhof. “Verder dachten we al na over een nieuwe manier om het grafisch erfgoed te presenteren, en dan hebben we eigenlijk ook meer ruimte nodig.”

Ook in Haren blijft men niet stilzitten. Alle medewerkers werken vanaf nu vanuit de voormalige brandweerkazerne en ook onderhoud en reparaties gaan op de nieuwe plek gewoon door. Oosterhof: “we hebben de hele begane grond in gebruik, op een klein deel na wat door de medewerkers van de naastgelegen milieustraat wordt gebruikt, die hebben daar hun ingang.”

Het grafisch erfgoed wordt de komende jaren getoond met een museumdrukkerij op wielen, de Druktemaker. Daarnaast wordt ook gezocht naar locaties om tentoonstellingen te houden.

Luister het interview uit de uitzending van Haren Doet terug: