Jarenlange ergernis eindelijk gecorrigeerd met papieren woonbootjes op stadsmaquette

Met een ‘milde actie’ corrigeerde beeldend kunstenaar, musicus en woonbootbewoner Klaas Koetje uit Stad zaterdagavond een jarenlange ergernis. Van zijn bioscoopkaartjes vouwde Koetje ‘woonbootjes’ en plaatse ze op de bekende maquette van de binnenstad in de hal van het Forum. Met de actie vraagt koetje aandacht van de gemeente voor de bewoners van woonschepen in de stad.

“Groningen is de tweede woonbotenstad van Nederland”, laat Koetje maandagmiddag weten. “Dat verdient serieuze aandacht van het gemeentebestuur en dat mag heel symbolisch al beginnen door ook in de maquette te laten zien dat Groningen woonbootbewoners heeft.”

Met de actie vraagt Koetje aandacht voor verschillende problemen die hij en zijn medebewoners van woonboten ondervinden door het beleid van de gemeente, aldus de kunstenaar: “Hoewel het moeilijk is om het aantal ligplaatsen uit te breiden, lijkt de gemeente zich enkel in te spannen voor passanten en geen oog te hebben voor de belangen van bootbewoners. Steeds weer verdwijnen ligplaatsen die nergens terugkomen. En dat zonder dat de gemeente met alternatieven of een fatsoenlijke uitkoopregeling tevoorschijn komt.”

Ook verbaast Koetje zich over het feit dat woonbooteigenaren geen aanspraak maken op subsidies om hun woonboten te verduurzamen: “Het besef lijkt niet aanwezig dat woonbootbewoners net als huisbewoners mee zullen moeten gaan
in de ontwikkelingen en ik ben van mening dat woonbootbewoners daarbij dezelfde beleidsmatige en financiële ondersteuning verdienen als huizenbezitters.”

Koetje vermoedde eerder op de maandag dat de bootjes vrijwel direct zouden zijn verwijderd. Maar de bootjes staan er nog, bevestigt het Forum.