Huurprijs Groningse vrije sectorwoning stijgt aanzienlijk ondanks landelijke daling

nieuws
Foto: Donald Trung Quoc Don via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0 International)

Waar de gemiddelde huurprijs in de vrije sector in laatste kwartaal van vorig jaar aanzienlijk is gedaald, was in Groningen juist sprake van een aanzienlijke stijging. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars kende gemeente Groningen zelfs het op één na grootste stijgingspercentage van de twaalf grootste steden in Nederland.

Een gemiddelde huurwoning in de vrije sector in Groningen kost nu 14,36 euro per vierkante meter. Ten opzichte van de laatste drie maanden van 2021 steeg de prijs met 11,5 procent in onze gemeente. Dat terwijl de gemiddelde huurprijs van Nederland per vierkante meter met 1,7 procent daalde. Met 16,3 procent stijging troefde alleen de gemeente Amsterdam Groningen af met een sterkere huurstijging in de vrije sector.

Met de aanzienlijke stijging qua huurprijs in Stad komt ook de provincie als geheel boven het landelijke gemiddelde uit. De prijs voor een vierkante meter huurwoning liep in het vierde kwartaal van 2022 op naar 12,83 euro, 7,8 procent meer dan dezelfde periode in 2021.