Huismus vaakst geteld in gemeente bij Nationale Tuinvogeltelling

nieuws
Foto: Sergio Cerrato - Italia via Pixabay

De huismus is de vogel die de afgelopen dagen in de gemeente Groningen het vaakst geteld werd tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Ook bij de editie van vorig jaar was de huismus de winnaar in de gemeente.

De Nationale Tuinvogeltelling werd voor de twintigste keer gehouden. Aan mensen werd gevraagd om op vrijdag, zaterdag of zondag een half uurtje te noteren welke vogels ze in hun tuin of op hun balkon zagen. In de gemeente deden 1.193 mensen mee aan de telling. Samen telden zij 15.863 vogels. De huismus werd het vaakst gezien, namelijk 3.771 keer. De koolmees, 2.325, en de merel, 1.768 keer, maken de top drie compleet. De top tien bestaat verder uit de pimpelmees, vink, roodborst, stadsduif, kauw, spreeuw en ekster. Ook landelijk werd de huismus het vaakst geteld.

De top drie is gelijk aan die van vorig jaar. Opvallend is wel dat de merel opnieuw in de top drie staat, want de afgelopen jaren ging het juist slecht met deze vogel. Door het usuta-virus in 2016 werd de zangvogel steeds minder vaak gezien. Nu kan er echter gesproken worden van een voorzichtig herstel. Opvallend is verder dat de meeste deelnemers aan de telling uit Stad komen. Onder de deelnemers ook vier scholen die met een klas een telling uit hebben gevoerd.