GGD zet deze week eerste prikken voor ‘inhaalcampagne’ HPV-vaccinatie bij jongeren

nieuws
Bron: OOG Radio & Televisie

De GGD in Groningen begint deze week met het zetten van de eerste vaccinaties tegen het HPV-virus bij jongeren. De vaccinatie, waarvoor dit jaar een ‘inhaalcampagne’ is opgezet, is dit jaar gratis voor alle jongeren uit de doelgroep: hongeren van 19 tot en met 26 jaar.

De campagne richt zich met name op jongens en mannen, omdat zij niet eerder zijn uitgenodigd. Meisjes en vrouwen die eerder afzagen van een vaccinatie krijgen ook de gelegenheid om de HPV-vaccinatie alsnog te halen.

Met de campagne willen de GGD en de Gezondheidsraad een inhaalslag maken in de vaccinatie tegen het virus, omdat er nog een hoop gezondheidswinst te halen is. Het Humaan Papilomavirus (HPV) zorgt in veel gevallen voor weinig problemen. Maar het virus is wel erg besmettelijk en een infectie kan in sommige gevallen tot kanker, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en
anuskanker. Volgens de GGD beschermt het vaccin goed tegen deze kankersoorten, die het HPV-virus zowel bij mannen als vrouwen kan veroorzaken.

Jongeren van 19 tot en met 26 jaar (geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003) hebben in de afgelopen weken een brief gekregen over de vaccinatie. Een aantal jongeren krijgt de brief nog toegestuurd, maar kan al wel een afspraak maken door te bellen met 0800 – 1608.