Gevangenisstraffen geëist van drie tot zeven jaar tegen afpersers coffeeshophouder

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Tegen vier personen, die verdacht worden van het afpersen van twee Groninger coffeeshops en een gepensioneerde accountant, zijn celstraffen van drie tot zeven jaar geëist.

De afpersing begon met een gewapende overval op een opslag van coffeeshops Reykjavik en De Vliegende Hollander in de Soephuisstraat. Kort daarna ontving de bedrijfsleider van de coffeeshops een bericht waarin hij met de dood werd bedreigd. Er werd geëist dat hij miljoenen in bitcoin ging betalen en een ton in cash. Als dat niet zou gebeuren, dan zou hij het niet overleven. Op datzelfde moment ontving de gepensioneerde accountant eveneens een afpersbericht, waarin hij werd gechanteerd met belastende beelden.

De overval en afpersing zijn vermoedelijk een gevolg van een arbeidsconflict dat de 35-jarige verdachte, uit Leeuwarden, als ex-medewerker had met de leidinggevenden van de coffeeshops. De accountant stapte na de bedreiging naar de politie en noemde daarbij de naam van deze ex-medewerker. Ook de bedrijfsleider noemde deze naam, waarop de politie besloot om het spel in eerste instantie mee te spelen. Op het Sontplein vond een overhandiging van het geld plaats. Tijdens die overhandiging arresteerde de politie een 25-jarige man uit Purmerend. Door de telefoons te onderzoeken verkreeg de politie een schat aan informatie, waarbij de betrokkenheid van de 35-jarige man werd aangetoond. Ook konden een 24-jarige vrouwelijke verdachte en haar 31-jarige vriend, beiden uit Amsterdam, aangehouden worden. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in de zaak.