Geen boetes bij bibliotheken: ‘Pittige gesprekken aan de balie zijn verleden tijd’

De afgelopen jaren zijn steeds meer bibliotheken afgestapt van de boetes die betaald worden bij het te laat inleveren van een boek. In 2016 heeft ook de bibliotheek in het Forum besloten om geen boetes meer uit te delen. 

Het afschaffen van de boetes zorgt er niet voor dat minder mensen hun boeken inleveren. In 2021 waren er 50 mensen die hun boek niet terugbrachten en het boek daarom moesten kopen, verteld Richt Pander van de bibliotheek in het Forum.

De belangrijkste reden om de boetes af te schaffen was vooral omdat het veel klantvriendelijker is: ”Het waren soms best pittige gesprekken aan de balie als iemand zijn boek niet had ingeleverd of kwijt was geraakt, en daar is nu geen discussie meer over,” vertelt Pander.

Als je nog een bibliotheekboek in de kast hebt liggen dan kan je het altijd en vooral zonder consequenties terugbrengen. Zelfs als je hem al tientallen jaren leent. “Er is een tijdje geleden een boek ingeleverd dat al 15 jaar kwijt was. Doordat het boek inmiddels al was afschreven en dus uit het systeem was verwijderd, werd er geen boete uitgedeeld.”