ESNS trekt ruim 44.000 bezoekers: “We kwamen sterker dan ooit terug”

nieuws
Optreden van Son Mieux op Eurosonic Air. Foto: Ben Houdijk

Muziekfestival Eurosonic Noorderslag heeft de afgelopen dagen ruim 44.000 bezoekers getrokken. Dat laat de organisatie zondag weten.

De edities van 2021 en 2022 vonden vanwege de coronacrisis digitaal plaats. “De afgelopen week was uitzonderlijk”, vertelt directeur Dago Houben van ESNS. “De sector heeft het moeilijk gehad en is nog steeds aan het herstellen van de pandemie, en onze rol als platform voor de Europese muzieksector is belangrijker dan ooit. Deze editie heeft zoveel urgente en actuele onderwerpen ter tafel gebracht, en zo’n diverse en uitstekende line-up van Europees talent gepresenteerd. We kwamen sterker dan ooit terug met zoveel nieuwe bezoekers en een uitverkochte editie van het festival en de conferentie.”

“Mooie landenspreiding”
Naast de ruim 44.000 bezoekers werden er ook 315 opkomende artiesten uit 39 Europese landen gepresenteerd. Robert Meijerink is verantwoordelijk voor het programma: “Als ik kijk naar de eerste boekingsresultaten van ESNS Exchange, het uitwisselingsplatform voor Europese muziek, zie ik een mooie landenspreiding. Met veel vermeldingen voor artiesten als Bolis Pupul, Deki Alem, Heartworms, Aime Simone, Club Makumba, eee gee, Monikaze, Alina Pash, Gurriers, Duo Ruut en Marina Herlop. We kijken er naar uit de nieuwe, opkomende acts uit Europa terug te zien op de zomerfestivals die later dit jaar plaats zullen vinden.”

Duurzaamheid, diversiteit en inclusie
Naast optredens vonden er op ESNS ook netwerkbijeenkomsten, panels en interviews plaats. Ruim 4.250 professionals, afkomstig uit vijftig landen, woonden het evenement bij, en spraken onder andere over toonaangevende onderwerpen en innovatie in de sector. ESNS kijkt daarnaast tevreden terug op de stappen die het zelf zette op het gebied van duurzaamheid, diversiteit en inclusie. Zo werd er een adviesraad voor diversiteit en inclusie gepresenteerd, werd er een ESNS Green Touring Support gelanceerd en werd er een partnerschap opgestart met de duurzame reisorganisatie Choo Choo om duurzaam reizen onder delegaties en artiesten te stimuleren. ESNS werd zaterdagavond afgesloten met de uitreiking van de Popprijs 2022. Deze prijs ging naar de Haagse groep Goldband.