Einde Dry January in zicht: ‘Ik ben blij dat het bijna voorbij is!’

De vlag mag uit bij slijterijen in de stad. Het is vandaag 31 januari en dat betekent dat morgen Dry January is afgelopen. Tijdens Dry January is het de bedoeling dat je een maand lang geen alcohol drinkt. Voor slijterijen niet de beste periode. 

‘Waardeloos natuurlijk! Haha, nee hoor. Ik snap dat mensen in januari goed voornemens hebben en dat ze dat willen omzetten in goed gedrag door niet te drinken. Maar professioneel ben ik er natuurlijk niet gelukkig mee, we verkopen minder drank’, vertelt Bas Bergman, eigenaar van Slijterij Groningen.

Op straat wordt afwisselend gereageerd op de vraag of men mee heeft gedaan aan Dry January. ‘Ja, absoluut. Het is me ook goed bevallen, ik ga er nog even mee door’, vertelt een vrouw. ‘Ik weet dat het bestaat maar ik drink wanneer ik drink en ik drink niet als ik niet wil drinken. Heel simpel’, zegt een man. ‘Ik drink al een paar maanden niet meer, ze hebben nu ook hele lekkere 0.0 bieren, die IPA 0.0 vind ik heel lekker’, zegt een voorbijganger.

Alcoholvrij

De alcoholvrije dranken gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank. ‘Wij spelen daar ook op in. We hebben tegenwoordig best een groot alcoholvrij assortiment. Daar wordt goed van verkocht’, vertelt Bergman. Volgens de slijterij wordt alcoholvrij bier en alcoholvrije gin het beste verkocht. ‘De wijn blijft absoluut achter.’