De Nieuwe Poort moet leer- en ervaringsplek worden voor noordelijke cultuur- en evenementensector

nieuws
Foto: Henk Tammens voor Gemeente Groningen

Het Alfa-college, Noorderpoort, NHL Stenden, de Hanzehogeschool, SPOT en de gemeente Groningen gaan samenwerken om studenten klaar te maken voor werk in de cultuur- en evenementensector. Dat moet gaan gebeuren binnen De Nieuwe Poort, de opvolger van De Oosterpoort die het gemeentebestuur aan de zuidkant van het Hoofdstation wil bouwen.

De vier onderwijsinstellingen, de gemeente en de organisatie achter De Oosterpoort en de Stadsschouwburg zetten maandagmiddag hun handtekening onder een samenwerkingsverband in de ‘oude Oosterpoort, onder de noemer ‘CrossWise’. Binnen CrossWise willen de organisaties samen optrekken bij het opleiden van MBO- en HBO-studenten voor de noordelijke cultuur- en evenementensector: van kok tot podiumtechnicus, van beveiliger tot promotiemedewerker. Het moet een tweeledige samenwerking gaan worden, waarbij ook de medewerkers van SPOT van de studenten kunnen leren over de nieuwste ontwikkelingen. Voor studenten moet de opleiding binnen SPOT ook gaan gelden als ‘kwaliteitslabel’ voor de studenten, zodat ze een streepje voor hebben op de arbeidsmarkt.

Volgens wethouder Carine Bloemhoff van Onderwijs en Werk is CrossWise een belangrijk aspect binnen de nieuw te realiseren poptempel voor Groningen: “We maken studenten hiermee echt klaar voor de praktijk.” Collega-wethouder De Wrede vult aan: “Daarbij verzekert de cultuursector zich van de toestroom van gekwalificeerd personeel, aldus mede-ondertekenaar wethouder De Wrede van Cultuur. ‘En dat is hard nodig na de uitstroom door corona.”