CDA wil van gemeente weten waarom er geen aangifte is gedaan na fraude met zonnepanelen Zeefgebouw

nieuws
foto: Eddy Korma

De fractie van het CDA wil van het gemeentebestuur weten waarom er geen aangifte is gedaan nadat duidelijk was geworden dat er fraude is gepleegd bij de installatie van zonnepanelen op het Zeefgebouw op het voormalige Suikeruniegebouw.

De situatie speelt in 2018. De huurder van het Suikerterrein, het bedrijf EST Bv deed net of het de eigenaar was van het Zeefgebouw en deed bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een subsidieaanvraag om het dak vol te leggen met zonnepanelen. In werkelijkheid is de gemeente Groningen de eigenaar van het pand. Bij de Rijksdienst gingen echter geen alarmbellen af waarna een subsidiebedrag van ruim 352.000 werd toegekend. Uiteindelijk was het de gemeente Groningen die aansloeg, toen er later een verzoek binnenkwam over het aanleggen van de zonnepanelen.

Etkin Armut (CDA): “We zijn verbaasd over de reactie van de gemeente”
Raadslid Etkin Armut van het CDA: “Gelukkig trok de gemeente Groningen aan de bel bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. De gemeente is namelijk eigenaar en heeft geen schriftelijke goedkeuring gegeven. Dit houdt in dat EST BV samen met Soleila, een bedrijf dat handelt in zonnepanelen, de RVO hebben voorgelogen. Ook zou het betekenen dat de gemeente de zonnepanelen na de huurtermijn van zo’n tien jaar kon overnemen voor relatief veel geld. Uiteindelijk heeft de gemeente het besloten zelf aan te leggen en liggen er nu inmiddels 922 panelen op het dak van het Zeefgebouw. Ondanks dat we blij zijn dat het op tijd is ontdekt, zijn we verbaasd over de reactie van de gemeente.”

De partij wil bijvoorbeeld weten welke maatregelen er genomen zijn in de richting van EST Bv. Ook is de partij nieuwsgierig waarom EST Bv nog steeds de huurder is van het Suikerterrein, en waarom er geen aangifte is gedaan van valsheid in geschrifte.