Caspar Wit nieuwe hoofdcoach Martini Sparks: “Geen nadruk leggen op winnen of verliezen”

nieuws
Caspar Wit is de nieuwe hoofdtrainer van LGITS.nl Martini Sparks. Foto: LGITS.nl Martini Sparks

Caspar Wit is de nieuwe hoofdtrainer van LGITS.nl Martini Sparks. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt. Beide partijen willen voor een langere periode met elkaar in zee gaan.

Hoi Caspar! Gefeliciteerd met je nieuwe functie!
“Dankjewel! Ik ben heel blij met deze kans die mij wordt geboden. Ik ben al een aantal jaren bezig om dames training te geven. In de jaren daar voor heb ik zelf ook mijn sporen verdiend in het basketbal. Mijn jeugdopleiding heb ik genoten bij Exercitia ’73 in Eelde. Daarna heb ik een jaar highschool basketbal gespeeld bij Bay City Michigan in Amerika. Vervolgens heb ik gespeeld in de Nederlandse Eredivisie bij clubs als Donar, Red Giants Meppel, Orca’s Urk en Zwolle.”

Ondanks dat je ook ervaring hebt als trainer, betekent deze aanstelling wel je debuut op het hoogste niveau …
“Klopt. Bij mijn vorige klussen merkte ik dat mijn eigen beleving en passie niet altijd aansloten bij de ambities die gesteld waren. De afgelopen periode heb ik twee trainingen meegelopen bij Martini Sparks. De werklust en de passie die ik bij deze trainingen zag, die beviel mij heel erg. Je kunt misschien wel zeggen dat het past als een jas. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in, en de komende tijd zal blijken of het ook echt allemaal klikt.”

Komende zaterdag staat de eerste wedstrijd al op het programma, tegen Sportiff Grasshoppers. Komt die wedstrijd niet te snel?
“Je moet niet denken dat ik gelijk hoog van de toren ga blazen. Ik mag dan de hoofdtrainer zijn, maar Damian Boomstra is de assistent-coach. Hij is een jonge, gepassioneerde en bevlogen trainer, die de afgelopen periode interim-coach was. Mijn intentie is om er komende zaterdag bij te gaan zitten, om te kijken hoe het gaat. Damian krijgt zaterdag de vrije hand, en ik wil mij rustig inwerken.”

Iedere coach is uniek en een ieder heeft zijn eigen punten waar hij of zij op hamert. Wat onderscheid jou van andere coaches?
“Ik wil geen nadruk leggen op winnen of verliezen. Ik wil dat er gewerkt wordt aan het beste spel uit jezelf halen en dat er met plezier gespeeld wordt. Als je plezier creeërt dan komen de successen vanzelf. Het is belangrijk dat we de verdediging goed hebben staan. Daar zal ik streng op zijn. Maar ik ga speelsters niet aanspreken als een pass eens mislukt, of als een aanval niet de juiste opbouw heeft. Ik vind het belangrijk dat speelsters vrij zijn in hun hoofd, dat ze dingen proberen en dat ze genieten. Daar hebben we ook al een beetje aan gewerkt door een goed framewerk op te zetten.”

Nu zijn we in Nederland snel geneigd om te kijken naar rangen en standen …
“Ja, en dat vertelt niet het hele verhaal. Je kunt zeggen dat we in de competitie nu voorlaatste staan met vier punten uit elf wedstrijden. Maar op het veld zie ik wat anders. Ik zie een team dat echt niet onder doet dan van andere teams. Het moet alleen even goed vallen, en daar gaan we de komende tijd aan werken. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.”