Bisschop Ron van den Hout volgt uitvaart van emeritus-paus via scherm

nieuws
Foto: Hardscarf via Wikimedia Commons (CC 4.0 SA)

Bisschop Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden reist niet af naar Vaticaanstad om de uitvaart van emeritus-paus Benedictus XVI bij te wonen. Hij volgt de uitvaart donderdag via de televisie.

Benedictus XVI overleed afgelopen zaterdag op 95-jarige leeftijd. Deze dagen is er gelegenheid om afscheid te nemen van Benedictus, die opgebaard ligt in de Sint-Pietersbasiliek. Maandag maakten hier al ongeveer 65.000 mensen gebruik van. Donderdag vindt de uitvaart plaats. Kardinaal Wim Eijk zal namens de Nederlandse Kerkprovincie bij de uitvaart aanwezig zijn. Van den Hout heeft besloten om in Groningen te blijven en op zijn eigen wijze afscheid te nemen. Zo zal hij de mis voor hem doen en hem in gebed gedenken.

Televisie
Van den Hout werd op 1 april 2017 benoemd tot bisschop van Groningen-Leeuwarden. Hij volgde Gerard de Korte op, die naar Den Bosch was vertrokken. In de jaren negentig heeft Van den Hout Benedictus ontmoet, die toen nog door het leven ging als kardinaal Joseph Ratzinger. Omdat het zo lang geleden is vindt de bisschop dat het niet loont om naar Vaticaanstad af te reizen. Hij wil de uitvaart via de televisie volgen.

Uitvaart
De uitvaart donderdag zal eenvoudig maar plechtig zijn. Benedictus krijgt geen volledig pauselijk begrafenisritueel, maar zijn lichaam wordt wel bijgezet in de crypte van het Vaticaan, waar ook de andere pausen liggen. In zijn kist zullen onder meer een samenvatting van zijn regeerperiode en Vaticaanse munten, geslagen tijdens zijn regeerperiode, worden gelegd.