Basisschool in Korrewegwijk gaat jaar lang ‘verticaal’ moestuinieren

nieuws
Foto via GGD Groningen

Met de zogenoemde ‘towergarden’, een moestuintoren die een plek krijgt in het klaslokaal, gaan leerlingen van de Sint Franciscusschool aan de Star Numanstraat een jaar lang proberen om zelf groente en fruit te kweken in de klas.

In de ’towergarden’ (een Amerikaanse uitvinding) krijgen de leerlingen de kans om het hele jaar door zelf groente te kweken en zichzelf daarmee te voorzien van groente en fruit. De moestuintoren neemt slechts één vierkante meter in beslag en heeft 32 kweekplaatsen. In de toren hangen de wortels van de groentes in de lucht. De planten krijgen de voedingsstoffen dankzij een oplossing op waterbasis die door een fijne nevel of dauw aan de wortels wordt afgegeven.

Naast de Sint Franciscusschool in Stad doen ook basisschool De Getijden in Pieterburen, basisschool De Molenberg in Grootegast, CBS De Ster in Harkstede en CBS De Wegwijzer in Bellingwolde mee aan het proef project. Al deze scholen zijn al actief met moestuinieren. Maar omdat er in de wintermaanden weinig te doen is in de moestuin, biedt een ’towergarden’ uitkomst.

De zogenaamde ’towergardens’ zijn een proefproject van het stimuleringsprogramma Jong Leren Eten Groningen, onderdeel van de Gezonde School. Na een jaar uitproberen wordt het project geëvalueerd, zodat het in de toekomst bij meer scholen, kinderopvangcentra en BSO’s kan worden toegepast. Ook worden de resultaten gebruikt om lesmateriaal te maken voor deze toekomstige klastuinen.